(VIDEO) SAVA NADOLAZI U REPUBLICI SRPSKOJ: Nekoliko kuća već poplavljeno
Foto: Ap 2015

Poplave

(VIDEO) SAVA NADOLAZI U REPUBLICI SRPSKOJ: Nekoliko kuća već poplavljeno

Bosna i Hercegovina -
Reka Sava kod Gradiške prešla je kotu vanredne odbrane od poplava, a vodostaj u 8.00 časova iznosio je 770 centimetara. HMZ Srpske je saopštio da je kota vanredne odbrane od poplava premašena za 40 centimetara.

Reka Sava se izlila u nebranjenom području, a u mestu Orubica poplavljeno je 12 zgrada. Voda nije ušla u kuće. Bijeljina je u stanju redovne odbrane od poplava, ali nema veće opasnosti od izlivanja reka, izjavio je komandant gradskog Štaba civilne zaštite Mićo Mićić.

"Stanje je ozbiljno, ali nećemo imati veće poplave i nema opasnosti od dolaska vode u naselja i branjeno područje iza nasipa na Savi", rekao je Mićić na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi. Reka Drina je u protekla 24 časa u porastu od 66 centimetara i jutros je na vodomernoj stanici Radalj njen vodostaj 415 centimetara, sa tendencijom stagnacije i blagog opadanja. Protok reke Drine u 7.00 časova na hidroelektrani Zvornik je 1.828 metara kubnih u sekundi i najavljeno je da će se ovaj protok uglavnom održavati tokom dana, sa tendencijom blagog pada. Vodostaji ostalih manjih rijeka na teritoriji Bijeljine su u granicama normale.

Vodostaji Bistrice i Ćehotine danas su u blagom opadanju, ali je vodostaj Drine na području opštine Foča isti kao juče, jer Hidroelektrana "Mratinje" na reci Pivi u Crnoj Gori radi pojačanim kapacitetom, rečeno je u fočanskom štabu Civilne zaštite. Od jutros, od 6.00 časova, Hidroelektrana "Mratinje" kroz turbine propušta 200 metara kubnih vode u sekundi, 60 više nego juče. U Civilnoj zaštiti navode da je, zbog opadanja vodostaja pritoka reke Drine, danas manji pritisak na Hidroelektranu "Višegrad", gde je jutros dotok iznosio 1.250 metara kubnih vode u sekundi, a protok 1.209, dok je juče u najkritičnijem delu dana dotok bio 1.500 metara kubnih u sekundi.

Iz opštinskog štaba Civilne zaštite i dalje upozoravaju stanovništvo na oprez i ističu da konstantno prate vodostaje rijeka na području opštine Foča, ali i vremenske prilike u Crnoj Gori od kojih mnogo zavise vodostaji Pive, Tare, Drine i Ćehotine. Kod Srpca vodostaj Save, u 8.00 časova, iznosio je 891 centimetar čime je kota redovne odbrane od poplava premašena za 31 centimetar. U selu Bajinci u nebranjenom području onemogućen je prilaz do četiri domaćinstva. Prisutne su podzemne vode.

Vodostaji ostalih reka su u porastu, ali u normalnim granicama. Protok Drine na HE Mali Zvornik iznosio je jutros u 7.00 časova 1.686 metara kubnih u sekundi i ima tendenciju opadanja, ukoliko ne bude novih padavina, rečeno je u Gradskoj službi civilne zaštite Zvornik. Јučerašnji najveći zabeležen protok Drine na ovoj hidroelektrani iznosio je 1.854 metra kubna u sekundu. Šef Gradske službe civilne zaštite Zvornik Rajko Јurošević rekao je da se Drina izlila na poljoprivredno zemljište u Tršiću i Srednjem Šepku, te u naselju Terminal gde je ugroženo desetak kuća. Ostali vodotoci na području Zvornika su u koritima i nema opasnosti od izlivanja. Ekipe civilne zaštite su u potpunoj pripravnosti i u saradnji sa Profesionalnom vatrogasnom jedinicom na terenu obilaze krizne tačke.

(RTRS/Srna)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track