SKANDAL U BIH: Po povratku sa sirijskog ratišta džihadisti se leče u državnim bolnicama
Foto: Beta Ap

Sve učestalija pojava

SKANDAL U BIH: Po povratku sa sirijskog ratišta džihadisti se leče u državnim bolnicama

Bosna i Hercegovina -

Sirijac Abdulah Nakami, koji ima državljanstvo BiH i koji je nastanjen u Travniku, još pre nekoliko meseci vratio se sa sirijskog ratišta, gde je ranjen i odmah je operisan u jednoj javnoj medicinskoj ustanovi u Sarajevu, posle čega ga niko nije ispitao o uzrocima i mestu ranjavanja

Nijedna nadležna bezbednosna agencija nije kontaktirala s Nakamijem posle povratka sa ratišta.

"On sve vreme mirno živi u Travniku. Ta pojava sve je učestalija u FBiH. Do sada su operativni zahvati izvršeni na desetak povratnika sa sirijskog ratišta. Duplo više je onih kojima su pružene medicinska nega i pomoć posle ranjavanja", kaže izvor blizak bezbednosnom sektoru BiH.

Portparolka SIPA, Kristina Јozić, rekla je da su u toku provere u pogledu karaktera pruženih lekarskih usluga u nekoliko slučajeva.

"Pripadnici SIPA kontinuirano proveravaju sve informacije koje se odnose na moguće učešće državljana BiH na stranim ratištima sa ciljem utvrđivanja tačnosti i preduzimanja daljih poteza iz nadležnosti Agencije", kaže ona.

Јozićeva navodi da je, prema saznanjima SIPA, jedna osoba, za koju se sumnja da je učestvovala u oružanim sukobima u Siriji i Iraku, zatražila lekarsku pomoć u zdravstvenoj ustanovi u jednom gradu. Ta pomoć mu je, dodaje, i pružena.

Glas Srpske, objavio je ranije da je u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 2014. godine lečeno osam džihadista koji su bili ranjeni na sirijskom ratištu, dok je u bolnicama u Zenici i Travniku ležalo ukupno 11 ranjenih boraca povratnika iz Sirije.

Stručnjak za bezbednost, Predrag Ćeranić, kaže da nije iznenađenje da ima onih koji su se vratili sa sirijskog ratišta, a da nisu bezbednosno obrađeni, kao ni to da rane saniraju u medicinskim ustanovama po FBiH.

Abdulah Nakami, prema rečima izvora, došao je tokom rata u BiH kao humanitarni radnik, gde je i posle toga ostao, stekao je BiH državljanstvo i oženio se državljankom BiH, s kojom ima dvoje dece. Završio je medicinsku školu i ima zvanje medicinskog tehničara.

(Nezavisne)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track