SKANDALOZNO: Trese li Bakir Bosnu zbog duga Al Kaidi?
Foto: Fonet/AP

Medijske analize

SKANDALOZNO: Trese li Bakir Bosnu zbog duga Al Kaidi?

Bosna i Hercegovina -

U Sarajevu živi više od 40.000 Arapa. Kupovinu zemljišta i kuća obavljaju preko Izetbegovićevih firmi, a slabljenje njegove političke moći ne bi bilo dobro za ovaj unosan biznis. Oko 30 odsto onih koji su se naselili pripadnici su vehabijsko-selefijske ideologije koju imaju teroristička Al Kaida i ID.

Insistiranjem na reviziji tužbe za genocid protiv Srbije Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsedništva Bosne i Hercegovine, uveo je BiH u ustavnu krizu. Zbog toga će predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić zatražiti vanrednu sednicu Predsedništva BiH u pokušaju da se kriza reši dijalogom. U protivnom, u Parlamentu BiH neće biti skupštinske većine koja će podržati Izetbegovićevu inicijativu.

Da li je Izetbegovića upornost samo stvar inata i drskosti ili mu neko sa strane daje vetar u leđa da remeti ionako krhki mir u Bosni? Ko ili šta stoji iza Bakira kada može da se ponaša ovako kako se ponaša, a da pritom nema iza sebe čak ni podršku samih Bošnjaka? Ima li u ovome i ličnih interesa Alijinog sina?

Politikolog iz Sarajeva Zlatko Hadžidedić za Sputnjik kaže da ovo što radi Izetbegović sigurno nije zarad Bosne i Bošnjaka jer, kako kaže, svako delovanje izvan institucija BiH je štetno za Bosnu. Što se tiče Izetbegovića, on kaže:

„Neki mali eventualni dobitak koji bi se postigao ukoliko bi revizija presude bila izvršena i kad bi država Srbija bila vezana za genocid u Srebrenici više nego što je to urađeno prvobitnom presudom je zanemarljiv dobitak u odnosu na mogući rizik da se državne institucije raspadnu. Prema tome, zaista ne vidim da to može na bilo koji način da bude u interesu BiH“.

Bosanski mediji, međutim, prepuni su napisa u kojima insinuiraju zašto Izetbegović po svaku cenu želi nestabilnu Bosnu. U kontekstu toga spominje se i njegovo ogromno privatno bogatstvo, dva stana u Istanbulu, vredna pola miliona evra, vila u Poljinama koja ga je koštala tri miliona evra, tržni centar BBI Sarajevo, razne ofšor kompanije. Mediji u BiH pišu da je veći deo bogatstva koji se meri milionima konvertibilnih maraka zaradio tokom rata kao priloge iz Saudijske Arabije i drugih muslimanskih zemalja.

Upravo ta činjenica povezuje se sa najezdom Arapa u BiH i njihovom kupovinom zemljišta i stanova, pre svega po Federaciji. Prema podacima koje su preneli mediji iz Bosne, samo u Sarajevu živi više od 40.000 Arapa. Kupovinu zemljišta i kuća obavljaju preko Izetbegovićevih firmi, a slabljenje njegove političke moći ne bi bilo dobro za ovaj unosan biznis. On, kako se spekuliše, po svaku cenu mora da zadrži političku moć da bi ispoštovao sve „ugovorene poslove“. A to se najefektnije postiže nacionalističkom retorikom i politikom.

Međutim, nije problem što se Arapi naseljavaju u Bosnu koliko je problem koji se Arapi naseljavaju. Naime, oko 30 odsto onih koji su se naselili su pripadnici vehabijsko-selefijske ideologije, iste one koju imaju teroristička Al Kaida i ID.

Do tog podatka je došlo i Ministarstvo sigurnosti BiH, koje je posle provere raznih agencijskih kuća za prodaju nekretnina i firmi koje Arapi otvaraju u BiH zasad deportovalo 30 arapskih državljana i zabranilo im ulazak u BiH zbog povezanosti sa Islamskom državom i ostalim radikalnim islamističkim grupama. Sarajlije Baščaršiju nazivaju arapskom mahalom, a tvrdi se da većina Arapa kao zvuk na svom telefonu ima melodiju pesme Islamske države.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: VESTI KURIR TV 21.02.2017.

(Sputnjik Srbija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track