SMETA IM NJENA VERA: Hrvati neće učiteljicu Bošnjakinju
Foto: Profimedia

Neće slati decu u školu

SMETA IM NJENA VERA: Hrvati neće učiteljicu Bošnjakinju

Bosna i Hercegovina -

Roditelji osam učenika koji pohađaju drugi razred osnovne škole u područnom odeljenju u Gornjoj Skakavi (Brčko) danas su brčanskim vlastima dostavili dopis u kojem se protive angažovanju nove učiteljice koja je po nacionalnosti Bošnjakinja, umesto dosadašnje Hrvatice.

Oni poručuju da pri izboru nastavnog kadra u ovom ciklusu nije vođeno računa o nacionalnoj zastupljenosti i da su na taj način ugroženi nacionalni interesi Hrvata u Brčko distriktu.

"Dosadašnja učiteljica Ivana Tuzlak, čijim radom su svi bili izuzetno zadovoljni, od učenika, roditelja, pa do direktora matične škole, nije mogla biti angažovana jer nije deo političkog dogovora, a navodni razlog je taj što nije iz Brčko distrikta, te samim tim ne ispunjava uslove nakaradnog Zakona o obrazovanju u osnovnim i srednjim školama Brčko distrikta", navodi se u dopisu roditelja.

Oni ukazuju da njihova deca žive i odrastaju u okruženju gde je hrvatski jezik maternji i da se vaspitavaju na vrednostima hrišćanstva, te otuda smatraju da nova učiteljica, koja je Bošnjakinja, čije se tradicionalne i kulturne vrednosti bitno razlikuju od onih u kojima odrastaju njeni učenici, ne može uspešno učestvovati i kreativno delovati u aktivnostima koje su zasnovane na hrišćanskom vaspitanju i hrvatskoj tradiciji.

"Gospođa Tuzlak ima prebivalište u opštini Orašje. Ali, ona je Hrvatica i katolkinja, odgajana je i obrazovana na maternjem hrvatskom jeziku, praktikuje istu veru kao i mi koji vam se obraćamo, deli jednaku tradiciju i običaje kao i učenici koje je vrlo uspešno odgajala. Dakle, ona je upravo onaj prosvetni radnik kakvog želimo za svoju decu", poručuju roditelji u dopisu.

Oni smatraju da je hrvatski jezik, kao jedno od Ustavom zagarantovanih prava, doveden u pitanje, te da je to posebno opasno pošto deca upravo u toj dobi uče maternji jezik i razvijaju svest o nacionalnoj i verskoj pripadnosti.

"Tražimo, prvenstveno od hrvatskih predstavnika u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, da u najkraćem mogućem roku izmene sporni zakon, revidiraju zapošljavanje nastavnog kadra i vrate gospođu Ivanu Tuzlak na mesto učiteljice drugog razreda u Gornju Skakavu. Ukoliko se našim zahevima ne udovolji, spremni smo preduzeti i dalje korake, koji će podrazumevati i izostanak naše dece sa nastave", upozoreno je u dopisu.

Komentarišući navode iz dopisa roditelja osnovaca iz Gornje Skakave, predsednik brčanskog parlamenta Esed Kadrić rekao je novinarima da je, prema važećem zakonu u Brčko distriktu, osnovno i srednje obrazovanje sekularnog karaktera.

"Oni koji misle da njihovu decu treba da obrazuju isključivo ljudi iz njihovog naroda očigledno ne razumeju ni vreme u kojem žive, ni političku zajednicu kojoj pripadaju. To su anahrona gledišta koja neće doneti napredak ovoj sredini. Niko neće ucenjivati vlast. Postoje i sankcije, pa i krivične, prema onima koji ne budu slali decu u školu", poručio je Kadrić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track