SRBI HOĆE SVOJ KANTON U FEDERACIJI: Za početak Drvar, Glamoč i Grahovo, a poželjan i Ključ!

SRBI HOĆE SVOJ KANTON U FEDERACIJI: Za početak Drvar, Glamoč i Grahovo, a poželjan i Ključ!

Bosna i Hercegovina -
Tokom zvaničnih pregovora o najavljenim ustavnim promenama u Federaciji BiH, odnosno, o formiranju hrvatskog i bošnjačkog "megakantona", predstavnici Srba u ovom entitetu zahtevaće da i oni dobiju svoju teritorijalnu formaciju.

To bi bio svojevrsni savez povratničkih srpskih opština, jer tvrde da, za razliku od Bošnjaka i Hrvata u Republici Srpskoj, oni u Federaciji BiH nemaju poziciju koja bi im garantovala bezbednost i konstitutivnost. Ova inicijativa prvi put je iznesena pre nekoliko godina, a srpski predstavnici kažu da će je ponovo aktivirati, jer je njihov položaj sve teži.

Prema rečima Mile Marčete, poslanika u Parlamentu FBiH, Srbi povratnici traže poseban status unutar Federacije BiH, jer trenutno nisu konstitutivan narod u ovom entitetu.

"To može biti jedna vrsta kantona ili posebne organizacije, koja bi, kao celina bila pod krovom Federacije BiH. Smatramo da bi trebalo formirati savez opština, a ako nekome bode oči da se to zove savez srpskih opština, ta odrednica može biti zamenjena", kaže on.

U tom savezu bili bi Drvar, Glamoč i Grahovo, a nije sporno da bude i neka multietnička opština, kao što je Ključ i slično.

"Moramo imati neki autoritet, zakonske i ustavne norme koje bi nam garantovale konstitutivnost i vratile osećaj da smo deo ovog društva", rekao je Marčeta za medije.

U vrhu SDA niko nije želeo da komentariše zahtev za srpskim kantonom u Federaciji BiH, smatrajući ga posve nerealnim i neozbijnim.

"Ne može se otvarati teritorijalno prekrajanje Federacije BiH a da se u isto vreme ne otvori i teritorijalni preustroj RS, odnosno cele BiH. A to je nemoguća misija. Ideja o srpskom kantonu u Federaciji BiH je političko mrtvorođenče", rekao je jedan visokopozicionirani zvaničnik SDA koji napominje da će teritorijalni preustroj Federacije BiH, kada god do njega dođe, ići u smeru okrupnjavanja kantona a nikako dalje fragmentacije na etničkoj osnovi.

(Sloboda-bosna.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track