SRPSKA UVODI VERONAUKU U SREDNJE ŠKOLE: Protiv inicijative mnogi profesori, roditelji i đaci!
Foto: Printscreen Obrazovanje

Podeljena mišljenja

SRPSKA UVODI VERONAUKU U SREDNJE ŠKOLE: Protiv inicijative mnogi profesori, roditelji i đaci!

Bosna i Hercegovina -

BANJALUKA - Inicijativa da se predmet veronauka uvede u srednje škole u Republici Srpskoj sa čuđenjem je dočekala većina profesora, roditelja i učenici.

Njihov stav je da ovaj predmet treba da se izučavati van učionica, jer pažnju treba posvetiti prioritetnijim obrazovnim tematikama.

U Aktivu direktora srednjih škola sarajevsko-romanijske regije kažu da su direktori o uvođenju veronauke obavešteni na seminaru koji je održan krajem marta u Tesliću. Mnogi prosvetari sa kojima smo razgovarali o ovoj temi kažu da srednjoškolske učionice nisu mesto za crkvene teme i da je nepotrebno da svaka škola ima svešteno lice i veroučitelja, posebno jer ima đaka druge nacionalnosti ili onih kojima su roditelji ateisti.

"Veronauka u srednjim školama je nepotrebna i mi smo potpuno zapanjeni ovom najavom. Ko hoće da izučava religiju neka ide na Bogoslovski fakultet u Foču. Još malo pa će svaka kuća imati svog popa", kažu u ovom aktivu.

AMFILOHIJE: Veronauku treba što pre uvestu u crnogorske škole!

Milorad Dodik, predsednik RS, izjavio je posle sastanka sa njegovim preosveštenstvom episkopom banjalučkim Jefremom, da nadležne institucije RS rade na tome da se veronauka uvede i u srednje škole. Iz Ministarstva prosvete i kulture RS juče su potvrdili da su primili inicijativu za uvođenje veronauke u srednje škole.

"U toku je sprovođenje određenih analiza po ovoj inicijativi jer da bi se uvela veronauka u srednje škole neophodno je definisati nastavni plan i program, literaturu, predavače i niz drugih pitanja", odgovorili su iz Ministarstva.

Vesna Bogićević, direktorka Srednjoškolskog centra "Milutin Milanković" iz Milića, kaže da će uvođenje veronauke u srednje škole, ako do toga dođe, unazaditi čitav obrazovni sistem u RS.

"Poseban problem imaće mešovite škole, gde imamo učenike različitih nacionalnosti. Ljudi koji predlažu takve stvari nisu svesni posledica koje će to povući za sobom", kazala je Bogićevićeva.Ona je navela da će uvođenje predmeta veronauka sigurno degradirati reformu obrazovanja u RS i izazvati svađe na nacionalnoj osnovi.

ŠARČEVIĆ: Veronauka i građansko i ubuduće obavezni izborni predmeti

"Odgovorno tvrdim, kao neko ko je od 2010. godine uključen u reformu obrazovanja, da će ovo biti veliki problem, posebno kod škola kao što je naša. Imamo oko 30 odsto učenika koji nisu pravoslavci i svaki put kada se na nekim predmetima spominju neke činjenica po pitanju religije, koje već postoje u gradivu, učenici burno reaguju i povedu se rasprave, da ne kažem - svađe", naglasila je Bogićevićeva.

Za razliku od nje, Kristina Mrđa, predsednica Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije, pozdravlja ovu najavu i smatra da će veronauka u srednjim školama doprinijeti očuvanju identiteta, kulture i srpskog jezika.Nevena P., majka srednjoškolca iz Banjaluke, ipak smatra da su učenicima mnogo potrebniji praktični predmeti i praksa, nego izučavanje veronauke."To bi trebalo da bude stvar izbora. Koga to zanima zna se gde može da izučava. A na drugoj strani deca završe srednju školu bez dana praktične nastave i ne mogu da nađu posao", ogorčena je ova majka.

(netavisnecom)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track