POLARNI UDAR STIŽE U REGION: U BiH ledeni vetar, sneg i minus 27, snežni talas u Makedoniji!
Foto: AP

Bosanski lovac na oluje prognozira

POLARNI UDAR STIŽE U REGION: U BiH ledeni vetar, sneg i minus 27, snežni talas u Makedoniji!

Bosna i Hercegovina -
SARAJEVO - Nedim Sladić, lovac na oluje BiH, prognozira nove šokantne promene vremenskih prilika.

Duvaće jak severni vetar i padaće sneg, što će stvoriti utisak gotovo polarne zime na ovim prostorima.

Sledeće nedelje, od ponedeljka do petka, jutarnje temperature na planinama i visoravnima biće od -27 do -20 stepeni Celzijusa, u nizinama od -21 do -8 stepeni na jugu od -7 do -3 stepena.

Najviše dnevne od -20 do -14 stepeni na planinama, u nizinama od -13 do -5 stepeni stepeni, u Hercegovini od -4 do 1 stepen Celzijusa.

Snežni talas zahvatiće i Makedoniju, pa je Koordinaciono telo pri Ministarstvu za saobraćaj i veze danas razmotrilo mere koje će biti preduzimane.

Gradonačelnicima je preporučeno da se opštine i gradovi direktno uključe u raščišćavanje putnih pravaca za koje su nadležni i da se, ako za to postoji potreba, obrate za pomoć nadležnim institucijama.

Ministarstvo unutrašnjih poslova bi trebalo da pojača kontrolu na putevima gde se očekuje najveći intenzitet snežnih padavina, a vozačima je preporučeno da poštuju pravila za nošenje zimske opreme i da se pridržavaju najava za zabrane kretanja na pojedinim putnim pravcima.

Koordinaciono telo je apelovalo na građane i institucije da redovno prate vremensku prognozu i da se pridržavaju preporuka koje daju nadležne institucije.

U pojedinim delovima Makedonije, uglavnom na zapadu, danas pada sneg, pa je zbog intenzivnih padavina uvedena zabrana saobračaja za teška teretna vozila na putu Ohrid-Resen, preko planinskog prevoja Bukovo, koji se nalazi u jugozapadnom delu zemlje.

Saobraćaj za teška teretna vozila bio je jutros zabranjen i na putnim pavcima Gostivar-Kičevo i od Mavrova do Debra, ali je oko podne ta zabrana ukinuta.

(Patria/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track