STRAVIČAN REKORD KLINIČKOG CENTRA SARAJEVO: 15 pacijenata doživelo infarkt u jednom danu!
Foto: Shutter

Posledica promena vremena

STRAVIČAN REKORD KLINIČKOG CENTRA SARAJEVO: 15 pacijenata doživelo infarkt u jednom danu!

Bosna i Hercegovina -

Nagle promene vremena i temperaturne oscilacije ovih su dana bili okidači za brojne zdravstvene tegobe kod BiH građana,a to je uzrokovalo povećan broj pacijenata sa srčanim tegobama u zdravstvenim ustanovama širom zemlje.

U teškom stanju juče je na Odeljenju intenzivne nege Klinike za bolesti srca, krvnih žila i reumatizma Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu (KCUS) primljeno čak 15 pacijenata koji su, zahvaljujući brzoj reakciji lekara KCUS, preživeli srčani udar, piše Avaz.ba

Izeta Šaćibović, glavna sestra na Intenzivnoj nezi, koja na ovoj klinici radi od 1977. godine, kaže da nije doživela da za jedan dan prime toliko teških pacijenata koje je infarkt gotovo pokosio i koji su bili na ivici života i smrti.

"Situacija je bila dramatična. Ali, hvala Bogu, sada su svi dobro", kazala je Šaćibović

Šaćibović je kazala da je popunjenost klinike 80 odsto. Dodala je da su se pacijenti pre nekoliko meseci, dok prostorije nisu bile renovirane, vraćali s klinike zato što nisu želeli da borave u nehumanim uslovima.

"Dešavalo se da pacijent koji se izvukao za dlaku, bude smešten u prljavu, hladnu sobu koja nije okrečena 40 godina. Sada konačno imaju prostorije dostojne čoveka ", kazala je Šaćibović, navodeći da je srećna što se klinika u kojoj je provela život, vratila iz kliničke smrti.

Prema navodima Mirze Dilića, šefa Klinike za bolesti srca, krvnih žila i reumatizma, broj srčanih udara povećan je uvek tokom jakih temperaturnih oscilacija, kao što je bio slučaj proteklih dana.

Dilić je kazao da je na ovoj klinici stanje godinama bilo teško, ali da pacijenti konačno borave u toplim i čistim sobama.

(Avaz.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track