SUD BIH DONEO 177 PRVOSTEPENIH PRESUDA ZA RATNE ZLOČINE: Entitetski sudovi bili još ažurniji
Foto: Profimedia

Suđenja

SUD BIH DONEO 177 PRVOSTEPENIH PRESUDA ZA RATNE ZLOČINE: Entitetski sudovi bili još ažurniji

Bosna i Hercegovina -

Sud Bosne i Hercegovine je od 2003. godine do 2016. godine doneo 177 prvostepenih presuda u predmetima ratnih zločina. Ovo je na sednici Predstavničkog doma parlamenta BiH izjavio državni ministar Josip Grubeša, odgovarajući na poslaničko pitanje Nikole Lovrinovića (HDZ BiH).

Grubeša je dodao da je Sud BiH u predmetima ratnih zločina doneo i 161 drugostepenu presudu, kao i osam trećestepenih presuda.

On je još kazao da su entitetski sudovi i sud Brčko distrikta u poslednjih deset godina doneli 295 prvostepenih, 227 drugostepenih i 16 trećestepenih presuda u predmetima ratnih zločina.

Grubeša je naglasio da je Visoki sudski i tužilački savet BiH (VSTS) obavestio Ministarstvo pravde BiH da nije u mogućnosti da dostavi podatke o nacionalnoj pripadnosti osoba koji su u prvostepenom krivičnom posupku u Sudu BiH osuđeni za ratni zločin.

Sednici Predstavničkog doma parlamentarne skupštine BiH ne prisustvuju poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji su ranije najavii bojkot rada parlamenta zbog odluke bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da inicira podnošenje zahteva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

Sednici prisustvuju poslanici Saveza za promene iz RS, koji su naveli da ne žele bojkotovati rad parlamenta, ali neće učestvovati u donošenju odluka dok se ne prevaziđe politička kriza nastala zbog Izetbegovićeve odluke o podnošenju zahteva za reviziju presude.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

VESTI KURIR TV 07.03.2017

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track