TERORISTIČKA INTERNACIONALA: Vehabije iz BIH odaju tajne austrijskih džihadista
Foto: Ap 22 12 2015

Tiha provera

TERORISTIČKA INTERNACIONALA: Vehabije iz BIH odaju tajne austrijskih džihadista

Bosna i Hercegovina -

Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) obavila je provere na terenu na zahtev austrijskih kolega da utvrdi da li su vehabije iz BiH koje su nedavno uhapšene u Austriji imale kontakte u BiH, izjavio je direktor SIPA Perica Stanić.

On je rekao da je SIPA obavestila austrijsku policiju o svojim saznanjima i da više nema aktivnosti u vezi sa ovim pitanjem.

Večernji list je objavio da su bezbednosne službe BiH, Srbije i Hrvatske imale dojavu da bi radikalni islamisti tokom proslave Nove godine na gradskim trgovima mogli da izvedu terorističke napade. Isti izvor navodi da su bezbednosne službe BiH, Srbije i Hrvatske dobile "neodređene" informacije od "prijateljske agencije", što se obično vezuje uz američku Centralnu obaveštajnu agenciju, nemački BND ili neke od jačih zapadnih bezbednosti službi, o mogućnosti napada za Novu godinu.

Bezbednosnim službama sugerisano je da ne alarmiraju javnost, već da preduzmu snažne mere kako bi se povećala bezbednost.

Sumnjalo se da će radikalni islamisti, čije se delovanje povezuje sa događajima na području Sirije i Iraka, izvesti napade na području BiH, gde je najveći doček na otvorenom bio organizovan u Sarajevu, ili preći sa teritorije te zemlje u Hrvatsku i Srbiju.

Bezbednosne službe su procenile da se opasnost nije smela ignorisati zbog ranijih loših iskustava, pre svega, ubistva policajca u Zvorniku pre nekoliko godina.

Prema nezvaničnim informacijama, ove pretnje su imale veze sa nedavnim hapšenjima u Austriji oko 15 muškaraca sa područja Balkana, kao jednog Sirijca. Ova grupa ljudi povezana je sa Mirsadom Omerovićem, koji se predstavljao kao Ebu Tejma. Reč je o selefijskom vođi ranije osuđenom za pripadnost terorističkoj organizaciji i regrutovanje mladih boraca za Islamsku državu.

Tokom prošlosedmične racije u Gracu i Beču policija je pretresla nekoliko stanova i džamije koju uglavnom posećuju vernici iz bivše Jugoslavije, a koja se smatra "opasnom".

(Blic)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

PAZITE GDE IDETE NA ODMOR U 2017! Ovim zemljama prete teroristički napadi!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track