TEŽAK BEZOBRAZLUK IZ SARAJEVA: U novim udžbenicima Srbi su agresori, a RS je nastala na genocidu!

Skandalozno

TEŽAK BEZOBRAZLUK IZ SARAJEVA: U novim udžbenicima Srbi su agresori, a RS je nastala na genocidu!

Bosna i Hercegovina -

Naša deca moraju učiti o opsadi Sarajeva, o njegovom stradanju, o genocidu u Srebrenici, mnogo više o zločincima koji su u međunarodnim pravnim procesima odgovorni, osuđeni i leže u zatvorima, rekao je premijer sarajevskog kantona Elmedin Konaković

SARAJEVO - Đaci u Kantonu Sarajevo od ove školske godine učiće da su Srbi „agresori“ i da je Republika Srpska nastala na „genocidu“ nad Bošnjacima.

Ove skandalozne izmene nastavnog plana i programa u svim osnovnim i srednjim školama na području Sarajeva, kojima će bošnjačka deca od malih nogu biti odgajana u mržnji prema Srbima, lično je odobrio premijer sarajevskog kantona Elmedin Konaković.

Obrazlažući, kako je rekao, „potrebu“ za izmenama u gradivu istorijskih udžbenika, Konaković je izjavio da je „došlo vreme“ da deca uče „pravu istinu koja se desila u Sarajevu i BiH“.

– Naša deca moraju učiti o opsadi Sarajeva, o njegovom stradanju, o genocidu u Srebrenici, mnogo više o zločincima koji su u međunarodnim pravnim procesima odgovorni, osuđeni i leže u zatvorima. Trenutno postoji mnoštvo izvitoperenih činjenica i neću dozvoliti da u udžbenicima piše da se u BiH dogodio građanski rat – rekao je Konaković.

Sarajevski premijer je, takođe, uoči početka nove školske godine najavio još jednu „patriotsku“ novinu u školama, a to je, kako je svečano otkrio, obavezno intoniranje himne BiH u svim učionicama pre početka nastave, kao i isticanje zastave BiH u školskim prostorijama, kao i ispred svih obrazovnih ustanova u federalnom Sarajevu.

Šefica poslaničkog kluba SDS u Predstavničkom domu parlamenta BiH Aleksandra Pandurević za „EuroBlic“ kaže da najavljene promene u udžbenicima i školskim programima dece, koja nastavu pohađaju u sarajevskom kantonu, predstavljaju klasičan primer govora mržnje.

– Mislim da bi se u vezi toga trebalo oglasiti i Ministarstvo civilnih poslova BiH. Jasno je da izmene u školskim programima, o kojima govori Konaković, predstavljaju očigledan primer trovanja školske dece mržnjom prema Srbima – kaže Pandurevićeva.

Zamenik ministra civilnih poslova BiH Đorđe Milićević kaže da ovo ministarstvo ne može mnogo da učini povodom skanadalozne odluke vlasti Kantona Sarajevo da u školske udžbenike unesu šovinističke izmene.

– Mi jedino možemo da o tome damo svoje mišljenje, budući da je obrazovanje u nadležnosti entiteta i kantona. Smatram da se tu radi o jasnom govoru mržnje i povratku u devedesete godine prošlog veka – uveren je Milićević.

(Nova srpska politička misao, Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track