TUZLA VRVI OD ZMIJA: 14 ujeda od početka juna
Foto: Twitter/screenshot

Stravično

TUZLA VRVI OD ZMIJA: 14 ujeda od početka juna

Bosna i Hercegovina -

Tokom juna iz raznih delova Tuzle stizale su vesti o pojavi zmija, neretko i u centru grada, a viđene su u naseljima Batva, Crvene Njive, Gornje Brdo, a jedna je sklonjena i sa automobila na parkiralištu Panonice.

Za sada nema informacija da su, barem u naseljenim delovima, viđene otrovnice.

"Od maja do danas privaljeno je 14 ugriza zmija. Uglavnom je reč o punoletnim ljudima, a samo u jednom slučaju zmija je ugrizla maloletnog dečaka", izjavio je doktor Sead Ahmetagić, načelnik Klinike za infektivne bolesti UKC Tuzla.

"Od ukupnog broja prijavljenih slučajeva, kod devet pacijenata radilo se o težim povredama i pružena im je adekvatna lekarska pomoć. Pet pacijenata pregledano je u dnevnoj ambulanti, a od tog broja kod tri osobe nije se radilo o ugrizu zmije", kaže dr. Ahmetagić.

Svi su posle bolničkog tretmana vraćeni kući tako da trenutno na Klinici nema pacijenata s dijagnozom trovanja usled zmijskog ugriza.

Ahmetagić je opovrgao spekulacije kako u UKC Tuzla nema seruma protiv zmijskog otrova.

"Klinika za infektivne bolesti ima sve što je potrebno za pružanje pomoći pacijentima uključujući i dovoljne količine seruma. Do sada, na sreću, nije zabeležen nijedan smrtni slučaj", zaključio je on.

(Tuzlanski.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track