ULTIMATUM GRAĐANA MOSTARA: Ako ne bude izbora, biće referenduma o otcepljenju
Foto: Profimedia

Na kraju nerava

ULTIMATUM GRAĐANA MOSTARA: Ako ne bude izbora, biće referenduma o otcepljenju

Bosna i Hercegovina -

Politički lideri Bošnjaka i Hrvata u Mostaru još nisu postigli dogovor o održavanju izbora u tom gradu, a ako izbori ne budu održani 2. oktobra, građani Mostara zatažiće držaanje referenduma o otcepljenju područja Jug od tog grada.

Mostar je jedini grad u Evropi koji zbog etnićko-politićkih podela nema izabranu lokalnu vlast.

"Ako se 2. oktobra ne održe izbori u Mostaru mi ćemo zatražiti održavanje referenduma o otcepljenju gradskog područja Jug od Mostara, kako bi smo posle toga mogli da održimo lokalne izbore i konačno dobijemo zakonodavnu i izvršnu vlast", kaže predsednik Udruženja ruralnog razvija "Tenica" Rodoč - Jasenica Željko Šunjić.

Gradski odbori SDP-a BiH, HDZ-a 1990, Demokratske fronte i Stranke za BiH organizovali su javnu tribinu da bi se čuo glas građana i kako bi se oni kojih se pitanje lokalnih izbora najviše tiče uključili u priču o promeni izbornih pravila za Mostar, istaknuto je na tribini.

Sa skupa je zatraženo da se učini sve kako bi se u Mostaru održali lokalni izbori najkasnije do kraja godine. Upućen je poziv visokom predstavniku da iskoristi svoje ovlašćenja nametne izmene izbornih pravila. Ako to ne želi, predstavnici građana i oporbenih političkih stranaka zatražili su od visokog predstavnika da smeni aktualnog gradonačelnika Ljubu Bešlića, njegove savetnike i načelnike gradskih odeljenja, te da na te pozicije imenuje nestranačke ljude koji bi vodili grad dok se ne postigne sporazum o Mostar u Parlamentu BiH.

Inače, lokalni izbori u Mostaru nisu održani od 2008. U tom podeljenom gradu oko 5.000 mostarskih Srba, povratnika, koji godinama žive ni na nebu ni na zemlji. Politički minorni, posle rata nisu nikad imali svog predstavnika u vlasti. Na poslednjim lokalnim izborima, održanim 2008. godine, Dodikovom SNSD odbornički mandat je izmakao za stotinak glasova.

Zapošljavanje Srba u Mostaru je gotovo nemoguća misija. Žive uglavnom od poljoprivrede, jer je najviše povratnika u selima Ortiješu i Željuši, dok u gradu preživljavaju od povremenih slabo plaćenih poslova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track