(VIDEO) UZDRMANO SRPSKO JEDINSTVO U SREBRENICI: SDS pravi novu skupštinsku većinu sa Bakirovom SDA
Foto: Zorana Jevtić

Svađa

(VIDEO) UZDRMANO SRPSKO JEDINSTVO U SREBRENICI: SDS pravi novu skupštinsku većinu sa Bakirovom SDA

Bosna i Hercegovina -

Pada li srpsko jedinstvo u Srebrenici pitanje je o kojem odlučuje lokalni SDS, koji će prema svemu sudeći, ući u koaliciju sa SDA.

Od 21 odbornika njih 11 je uputilo zahtev za vanrednu sednicu parlamenta, na kojoj će tražiti smenu predsednika i potpredsednika Skupštine opštine. To praktično znači i formiranje nove skupštinske većine.

Srpsko jedinstvo u Srebrenici, postignuto na izborima kada su sve stranke podržale načelnika Grujičića, uzdrmano je zbog ličnih interesa pojedinaca pre svega iz SDS-a, tvrde u SNSD-u.

Zato su se udružili sa tvrdim krilom Stranke demokratske akcije i žele da podele i sukobe, tvrdi prvi čovek srebreničkog SNSD.

"SDS ruši srpsko jedinstvo i ulazi u koaliciju sa predsednikom Islamske zajednice i on jasno nastavlja politiku iz Sarajeva rušenja Republike Srpske u Srebrenici na najosetljivijoj tački u Srpskoj", tvrdi predsednik OO SNSD Srebrenica Radomir Pavlović.

U SDS tvrde da je razlog formiranja nove skupštinske većine činjenica da je SNSD zadržao za sebe sve najvažnije pozicije i da je prekršio ranije dogovore. "Mi smo imali beskonačno inicijativa da se razreši ova politička kriza, koja je ozvaničena. Nismo imali prave sagovornike u politici SNSD-a", rekao je predsednik OO SDS-a Srebrenica Momčilo Cvjetinović.

S druge strane u Srebrenici se nastavlja i sukob unutar SDA. Dosadašnji predsednik OO Hamdija Fejzić prstom upire na stranačkog kolegu Aliju Tabakovića, koji kako tvrdi, čini sve kako bi izazvao krizu u Srebrenici ."Ista ta grupa oko Alije Tabakovića je osuđivala one koji su ušli u normalnu implementaciju izbornih rezultata, zašto se ide sa Srbima, zašto je izabran Srbin za načelnika. Namerno su izazvali ovu krizu da bi oni isplivali i da bi oni došli do pozicija", smatra Fejzić.

"Voleo bih da kaže šta je do sada bilo stabilno od formiranja skupštinske većine. Da trenutno potpisi ne moraju ništa da znače i da li je poslata i jedna pozitivna priča iz Srebrenice", kaže Tabaković. Vanredna sednica SO Srebrenice mora biti zakazana u roku od 15 dana. Među prvim tačkama su smene aktuelnog predsednika i potpredsednika lokalnog parlamenta

(RTRS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track