PREDSEDNIK SRPSKE NA CRNOJ LISTI SAD Dodik: Osećam se ponosno, to je dokaz da ne trgujem!
Foto: Printscreen

Reakcija na zabranu putovanja i zamrzavanje imovine

PREDSEDNIK SRPSKE NA CRNOJ LISTI SAD Dodik: Osećam se ponosno, to je dokaz da ne trgujem!

Bosna i Hercegovina -

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik obratio se javnosti nakon što su mu Sjedinjene Američke Države u utorak uvele sankcije.

"Crna lista" na kojoj se Dodik našao podrazumeva zabranu putovanja u SAD i zamrzavanje imovine na teritoriji SAD, kao i u svim zemljama koje se budu pridružile sankcijama.

Foto: Printscreen/RTRS
Foto: Printscreen/RTRS

Predsednik Republike Srpske na početku konferencije za medije istakao je da je deplasirano nešto zabranjivati ili dopuštati, kada, kako je naveo, "to ni ne postoji".

"To je dokaz da ne trgujem i zato sam ponosan. Ponosan sam što nikada nisam pristao da se izmeni Ustav BiH, kako je to tražila odlazeća administracija, ponosan sam što nisam dozvolio da se ukine Dan RS i što Srbiju nisam doživljavao kao inostranstvo. Ovo nisu sankcije SAD, već onih koji su poraženi na izborima u SAD i zato je teško govoriti o potezu odlazeće administracije. Od njih sam za poslednjih 10 godina čuo toliko pretnji da nisam verovao da će se to ostvariti na samom kraju. Njihova politika je doživela slom, a ja sam i dalje politički aktivan, kao što vidite", rekao je Dodik, ocenivši da je poziv da prisustvuje inauguraciji novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa bio inicijalna kapisla za sve pomenuto.

POTVRĐENO IZ VAŠINGTONA: SAD uvele sankcije Miloradu Dodiku

On je u nastavku dodao da su ga za opstrukciju Dejtonskog sporazuma optužili "isti oni koji su kreirali BiH nesposobnu da preživi".

Foto: Printscreen/RTRS
Foto: Printscreen/RTRS

"Mi koji ovde živimo pitamo odlazeću administraciju SAD, koja će za dva dana biti deo američke istorije, zašto su sami uništili svoj projekat. Na ovu funkciju sam izabran voljom naroda, a ne njihovom voljom. Ako je neko mislio da će ovakvom odlukom uticati na moje političke odluke, grdno se vara. Poznato je da SAD nemaju neku posebnu politiku prema ovom delu svetu, ali je takođe poznato i da su te politike kreirali ambasadori. Ovo doživljavam kao ličnu odmazdu gospođe Kormark (Morin Kormark, ambasadorka SAD u BiH) koju sam oduvek doživljavao kao neprijatelja Srba i Srpske i poručujem da je ona ovde nepoželjna, ali i pozivam pravosudne organe da je krivično gone za mešanje u unutrašnja pitanja naše države, čime je masovno kršila Ustav BiH", uzvratio je Dodik.

Foto: Printscreen/RTRS
Foto: Printscreen/RTRS

Predsednik RS izrazio je nadu da će nova politička administracija SAD uvesti stabilnu politiku prema ovom delu sveta i omogućiti kontakt i saradnju.

STRANI MEDIJI O SANKCIJAMA PROTIV DODIKA: Predsednik Srpske na crnoj listi zbog ometanja Dejtona

"Ostajem posvećen radu u skladu sa Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom. Nije mi nimalo žao zbog njihovih sankcija, čak mi je i drago, jer svi mogu da vide da sam ostao na strani interesa Srba i RS, a ne ličnog interesa i komoditeta. Građanima RS ovo ne znači ništa. Neki likuju, kako čujem, ali je velika većina ipak pogođena zbog odluke gospođe Kormark. Ako me je išta obeležilo, onda je to odnos poštovanja prema SAD, iako sam znao da neki pojedinci mogu biti loši i lažnim informisanjem Stejt departmenta nama naneti štetu", ocenio je Dodik i dodao da očekuje da "Kormarkova uskoro ode i više se nikada ne vrati".

Foto: Printscreen/RTRS
Foto: Printscreen/RTRS

"Nastaviću da se borim u želji da napravimo BiH kakva je predviđena Dejtonskim sporazumom. Oni koji me optužuju da sam ga prekršio, sami su ga kršili. Nikada se nišam ogrešio o Ustav i sve sam radio u interesu Srba i drugih građana koji ovde žive i žele da žive. Osećam da sam bio u pravu i da sam i dalje u pravu", zaključio je predsednik Srpske obraćanje javnosti.

VUČIĆ: Nije realno da Srbija uvede sankcije Dodiku

DODIK: Nemam informaciju da sam na crnoj listi SAD, ali to sam očekivao!

AMERIČKA AMBASORKA U BiH: Evo na osnovu čega su Dodiku navedene sankcije

(VIDEO) DODIKOV SAVETNIK: Američki razlozi za sankcije neuverljivi

BONUS VIDEO:

(KURIR TV) BANJALUKO, BOG TE VIDEO: Pesmom Pukni zoro proslavili Dan Republike Srpske!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track