REFERENDUM U RS: 99,8 GLASALO ZA Dodik: Sram bilo svakog Srbina koji nije glasao!
Foto: Fonet

Dan odluke

REFERENDUM U RS: 99,8 GLASALO ZA Dodik: Sram bilo svakog Srbina koji nije glasao!

Bosna i Hercegovina -

U Republici Srpskoj danas je održan referendum na kom su se građani izjašnjavali da li 9. januar treba da se obeležava i slavi kao Dan Republike Srpske.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Pravo glasa imalo je 1.219.399 građana Srpske koji su mogli da glasaju na oko 1.900 glasačkih mesta u svim lokalnim zajednicama. Biračka mesta otvorena su u 7 časova, a zatvorena u 19 sati.

Počelo je prebrojavanje glasova, a prvi preliminarni rezultati se mogu očekivati tokom noći.

Konačni rezultati biće objavljeni sutra u 12 časova.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

00: 25 - Putin nije rekao "povuci ručnu"

Predsednik RS Milorad Dodik odbacio je sinoć medijske špekulacije da mu je prilikom nedavnog sastanka u Moskvi ruski predsednik Vladimir Putin poručio da "podigne ručnu"."Ma, dajte, znam, to oni koji nikad nigde nisu bili, ni na jednom ozbiljnom sastanku, o tome govore. Znam da mnogi vape za detaljima", rekao je Dodik novinarima u Skupštini RS.

On je naglasio da je to bio ozbiljan sastanak i da se razgovaralo o ozbiljnim temama."Taj termin 'ručna' nije pomenut", istakao je Dodik, koji je preneo da mu je Putin poželeo sreću na referendumu i na izborima.Poželeo je, kako je rekao, sreću srpskom narodu i RS i stabilnost i mir u regonu, navodeći da je Rusija zainteresovana za taj mir.Ocenivši da je Rusija pokazala da je globalan partner i da je faktor odnosa u čitavom svetu i da ne može biti zanemarena, Dodik je prokomentarisao da "svi Evropljani jedva čekaju da ukinu sankcije Rusiji i svi bi potrčali da dođu u Moskvu, samo je problem ako ide Milorad Dodik".

22:48 - Dodik: Dan za istoriju, RS glasanjem nikog nije ugrozila

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je u Banjaluci će današnji referendum ući u istoriju RS, a da su građani potvrdili 9. januar kao Dan Republike koji će se i ubuduće obeležavati.

"Republika Srpska glasanjem nije želela nikog da ugrozi, vlasti RS zajedno sa opozicijom su donele odluku o održavanju referenduma", rekao je Dodik novinarima u Skupštini RS i podsetio da je to prvi takvo odlučivanje posle Dejtonskog mirovnog sporazuma.

22:39 - Konačni rezultati će biti saopšteni u ponedeljak u 12 sati.

22:38 - Prema podacima sa 71.09 odsto biračkih mesta "da" je zaokružilo 99.79 odsto birača. "Očekujemo da izlasnost bude između 59 i 60 odsto", rekao je Siniša Karan.

21:40 - Na glasačkim mestima u Austriji na referendum o Danu Republike Srpske ukupno je glasalo 3.378 birača.

U Austriji, gde su bila otvorena četiri glasačka mesta - u Beču, Gracu, Insbruku i Lincu - svoj glas dalo je 3.378 osoba. Samo u Beču, gde je glasanje bilo organizovano u prostorijama Zajednice srpskih klubova, prema navodima Izborne komisije, na referendumu se izjasnio 1.541 glasač.

21:28 - Na referendum je izašlo između 56 i 60 odsto upisanih birača

Predsednik Republičke komisije za sprovodjenje referenduma o Danu Republike Srpske Siniša Karan izjavio je večeras da je njegova procena da će konačni rezltati izlaznosti biti od 56 do 60 odsto građana sa pravom glasa.

On je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da Komisija još nema prve preliminarne zvanične podatke o izlaznosti na referendum.

21:20 - Dodik je današnji referendum o 9. januaru kao danu Republike Srpske proglasio uspelim i rekao: "ponosan na narod RS-a, ponosan sam na sve one koji su glasali i izašli i nek' je sram svakog Srbina koji nije danas izašao na referendum"

21:15 - Prema prvim nezvaničnim rezultatima, na obrađenih 30,76 glasačkih mesta glasalo je 154.019 glasača, 99,80 odsto izjasnilo se sa "da".

21:00 - I u Beogradu je obeležen referendum

20:40 - MUP Srpske je saopštio da na glasačkim mestima nije zabeležen nijedan incident

20:30 - Na mejl adrese Narodne skupštine Republike Srpske i redakcije "Nezavisnih novina" stigle su anonimne poruke u kojima se nalaze ozbiljne pretnje, verovatno upućene povodom referenduma o Danu RS.

20:20 - Cvijanović: Ponosna sam što je RS ispunila ovaj zadatak

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je ponosna što je prvi referendum u RS uspeo zahvaljujući građanima RS."Bravo Srpska! Bravo građani RS! Ponosna sam što je RS izvršila ovaj važan zadatak", istakla je Cvijanovićeva večeras tokom obraćanju javnosti u Narodnoj skupštini RS nakon održavanja referenduma o Danu RS.

Ona je najavila da će narednih dana biti izmenjen Zakon o praznicima u RS gde će se brisati obaveznost da se slavi Dan Republike Srpske.

"Svi koji se ne identifikuju sa Danom RS neće morati da ga slave", istakla je ona.

20:00 - Član Predsedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić izjavio je večeras da je najvažnije da je referendum u RS prošao mirno i da je konačno "stavljena tačka na tu priču".

19.15 - Više od 620.000 građana, tačnije njih 624.190 je do 18 sati glasalo na referendumu.

Foto: Tanjug/Tanja Valić
Foto: Tanjug/Tanja Valić

Podatke o izlaznosti je saopšio predsednik Komisije za sprovođenje referenduma u Republici Srpskoj Siniša Karan koji je rekao da je do sada izašlo 51,17 odsto registrovanih glasača.

Foto: AP
Foto: AP

Najveća izlaznost je bila u Donjim Žabarima 73 odsto, Šekovićima 72, Berkovićima 70, Kalinoviku 67 i Istočnom Mostaru 65 procenta.

Foto: Tanjug/Tanja Valić
Foto: Tanjug/Tanja Valić

Najmanje glasača je zabeleženo u Derventi 36 odsto, Pelagićevu 32, Srebrenici 31 i Vukosavlju 18 procenata.Kada je u pitanju Brčko distrik, 63,77 odsto građana danas je glasalo na referendumu u Republici Srpskoj.U Bijeljini je glasalo 38 odsto građana, Prijedoru 37, Zvorniku 50, Trebinju 53 i Doboju 41 procenat.

Deveti januar je, inače, veoma važžan za Srbe u RS jer je toga dana 1992. godine na Palama tadaššnja skupšština srpskog naroda u BiH, pošto su Bošnjaci i Hrvati zanemarili volju srpskog naroda, proglasila Srpsku Republiku Bosnu i Hercegovinu. Dvanaestog avgusta iste godine naziv je promenjen u Republika Srpska.

DODIK: Neće Izetbegović određivati dan nastanka naše Republike Srpske

DODIK GLASAO U LAKTAŠIMA: Danas je važan dan, izlaznost veća nego za vreme redovnih izbora

Referendum se održava u atmosferi podignutih tenzija na relaciji Sarajevo-Banjaluka s obirom na to da je Ustavni sud BIH, koji rukovodstvo RS ne priznaje, stao na stanovište da je neustavan. Referendumu se protive predstavnici međunarodne zajednice, Evropske unije, Savet za implementaciju mira u BiH (PIC), ne podržžava ga državni vrh Hrvatske, a ni Srbije, dok je Rusija jedina koja ga podržžava.

(VIDEO) UŽIVO REFERENDUM U REPUBLICI SRPSKOJ: Do 17 časova glasalo 51,17 odsto birača

(RTRS/Agencije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track