VALENTIN INCKO: Dodik se igra vatrom
Foto: Profimedia

Visoki predstavnik za BiH

VALENTIN INCKO: Dodik se igra vatrom

Bosna i Hercegovina -

BEOGRAD - Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko izjavio je da se predsednik RS Milorad Dodik "igra vatrom" ukoliko ne namerava da odustane od referenduma o Danu RS.

Incko je ocenio da bi održavanje referenduma imalo ozbiljne posledice na BiH i region, navodeći da bi to doprinelo destabilizaciji BiH."Toga su svesne zemlje koje čine bliži region, ali i šira međunarodna zajednica. Vreme je da se ide u pravcu smirivanja tenzija, povratka zakonskim procedurama i atmosferi konstruktivnog dijaloga. Put ka rešenju sasvim je jednostavan: poštovanje ustavnog okvira zemlje i njenih institucija. Sanjam o tome da zemlje koje govore iste ili slične jezike koriste tu neverovatnu prednost i ubrzaju svoje korake ka budućnosti", kaže Incko.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Kako je naveo, u protivnom će korake preduzeti građani, koji, dodaje, već masovno odlaze."Ko bi želeo da živi u zemljama sa konfliktima i sporim napretkom, ali i potencijalima sličnim rudniku dijamanata? Iskoristimo napokon te dijamante, velike talente našeg predivnog i prebogatog evropskog jugoistoka", kaže Incko.

Milorad Dodik ranije danas je izjavio da ne isključuje mogućnost zabrane održavanja referenduma o Danu Republike u RS, ali je poručio da će on, ipak, biti održan."Postoji mogućnost da dođe do zabrane referenduma ili privremene mere, ali mi ćemo referendum održati. Referendum u RS je zakonit i zasnovan na našem pravu. Postoje različite ideje da se taj dan tretira kao dan državnosti, dan samostalnosti. Postoji niz mogućnosti", poručio je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track