VEČERNJI: Hag pisao članovima Predsedništva BiH
Foto: Beta I FOnet AP

Na zasebne adrese

VEČERNJI: Hag pisao članovima Predsedništva BiH

Bosna i Hercegovina -

Međunarodni sud pravde uputio je na zasebne adrese trojice članova Predsedništva Bosne i Hercegovine kovertirana pisma o čijem sadržaju se za sada može samo pretpostaviti.

Ako se ispostavi da je u pitanju zahtev za izjašnjavanje članova Predsedništva - Mladena Ivanića, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića o zahtevu za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, biće to, navodi se, neviđen pritisak na instituciju "jedne barem službeno suverene i nezavisne države".

Navodi se da je "ovom neuobičajenom praksom zasebnog obraćanja članovima Predsedništva, Međunarodni sud pravde napravio presedan koji bi, valjda, trebalo da prisili članove Predsedništva da se izjasne, odnosno 'glasaju' o pitanju koje očigledno izaziva unutrašnje prepirke".

Predsedništvo BiH proteklih dana pokušalo da održi sednicu na kojoj bi razmotrili ovo pitanje i izjasnili se o njemu, ali nakon konsultacija ispostavilo se da dogovora nema pa je zakazanu sednicu prvo napustio Bakir Izetbegović, a potom i Dragan Čović.

To je svojevrsno zakazivanje sednice Predsedništva. Takva vrsta pritiska na najvišu instituciju vlasti u BiH do sada nije viđena, zaključuje Večernji list, izdanje za BiH.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track