(VIDEO) AFERA SNIMAK Italijanski novinar: Oružje je kupovano u Sarajevu, ništa nisam fingirao!
Foto: Youtube/Printscreen

demantuje sipu

(VIDEO) AFERA SNIMAK Italijanski novinar: Oružje je kupovano u Sarajevu, ništa nisam fingirao!

Bosna i Hercegovina -

SARAJEVO - Ne smiruje se prašina koja se digla u slučaju „Snimak“, odnosno posle objave videoreportaže „Gde ISIL kupuje oružje“ italijanskog novinara Luiđija Pelace (Luigi Pelazza), koju je snimao u Sarajevu, a objavila je televizija Italia 1.

S tim u vezi, juče se javnosti obratilo i Tužilaštvo BiH, koje je provelo detaljnu istragu, naglašavajući da je priča neistinita. Odnosno da se ne radi o trgovcima oružjem, nego osobama kojima je italijanski novinar za potrebe priloga dao novac da glume u fingiranoj tv sceni.Međutim, novinar Luiđi Pelaca tvrdi drugačije.Avaz je kontaktirao italijanskog novinara, koji je po svom portparolu Kristini Gobeti (Cristina Gobbetti) poručio da saopštenje Tužilaštva BiH nema smisla.

- Kada Tužilaštvo s pažnjom pogleda kompletan video, njihovo saopšenje više neće imati smisla. Sve oružje kupljeno je u Sarajevu. Nijedan narkoman ili zavisnik o drogi nije bio plaćen, ali poznajemo dvojicu braće i bili smo zainteresovani za kupovinu. Videli smo mnogo oružje. Bili smo, takođe, u kući drugog Roma, u pratnji s jednim od dvojice braće, koji nam je bez ikakvih problema prodao „kalašnjikov“ – rekla je Gobeti.

Ona tvrdi da je pojam “trgovac” upotrebio posle njegove izjave da je prodao 100 „kalašnjikova“.

- Posle otkrića tih količina shvatili smo da ispred nas nije amater, već pravi diler – istakla je Gobeti, dodajući da niko od italijanskih vlasti nije kontaktirao novinara Pelacu ni njegov tim iz emisije “Le lene”.

Avaz je kontaktirao i aktere sa snimka. Reporteri su posetili sarajevsko naselje Gorica, gde su pre tri dana u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Granične policije BiH uhapšeni Nermin Sejdić i Davor Jarčević.- Neće više niko da priča s novinarima. Nemojet da ih tražite - kazale su Sejdićeve komšije. SIPA: Pelaca je izvršio krivično delo.

Italijanski novinar Luiđi Pelaca, koji je uradio videoreportažu o švercu oružja iz BiH u Italiju, nalazi se u prijavi SIPA-e kao osoba koja je osumnjičena za izvršenje krivičnog dela, rekao je juče novinarima na pres-konferenciji Vahidin Šahinpašić, vršilac dužnosti šefa Kriminalističko-istražnog odeljenja SIPA-e. Šahinpašić je rekao da u vezi s ovim slučajem postoji stalni kontakt s Italijanskom ambasadom u Sarajevu.

On nije mogao da potvrdi da su uhapšene osobe plaćene da odglume prodaju oružja, naglašavajući da se one dovode u vezu s krivičnim delima vezanim uz opojne droge, ali ne i trgovinu oružjem. Šahinpašić je istakao da je u akciji "Snimak", SIPA, zajedno s kolegama iz

Granične policije BiH, uspela da utvrdi identitete svih osoba sa snimka te da prikupe naloge Tužilaštva i Suda BiH i krenu u operaciju.- Tokom mera koje je policija preduzela, slobode je lišeno pet lica i pronađen je deo naoružanja sa snimka - naglasio je Šahinpašić.

(Avaz)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track