(VIDEO) AMERIČKA AMBASADORKA U BIH O SANKCIJAMA DODIKU: Evo zašto su kaznili predsednika Srpske!
Foto: YT, Marina Lopičić

obrazloženje

(VIDEO) AMERIČKA AMBASADORKA U BIH O SANKCIJAMA DODIKU: Evo zašto su kaznili predsednika Srpske!

Bosna i Hercegovina -

SARAJEVO- Američka ambasadorka u BiH Morin Kormak izjavila je večeras da su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije predsedniku Republike Srpske (RS) Miloradu Dodiku zbog opstrukcije Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Milorad Dodik se usprotivio Ustavnom sudu BiH i prekršio zakon, te predstavlja značajnu pretnju u vezi sa ometanjem provodjenja Dejtonskog sporazuma”, rekla je Kormak u svom video obraćanju, objavljenom na sajtu američke ambasade u BiH.

Ona je rekla da ta mera pokazuje čvrsto opredeljenje SAD “za Dejtonski sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet i kontinuiranu evropsku integraciju zemlje”.

“Kao rezultat sankcija, svaki deo imovine ili interes za imovinu Dodika, a koja je u posedu ili pod kontrolom osoba iz SAD ili koja se nalazi unutar SAD, mora biti blokirana”, navela je ambasadorka.

Osim toga, dodala je, generalno su zabranjene transakcije državljanja SAD, koje uključuju Dodika. Iz američke ambasade u BiH je još navedeno da je Kancelarija za kontrolu imovine stranaca u sklopu Ministarstva trezora, u konsultacijama sa Stejt departmentom, danas zvanično uvela sankcije Miloradu Dodiku.

Te sankcije, kako je istaknuto, uvedene su u skladu sa Izvršnom uredbom koju je 28. maja 2003. potpisao američki predsednik Džordž Buš, kojom se odobravaju sankcije protiv, izmedju ostalog, osoba za koje je utvrdjeno da su aktivno opstruisale ili predstavljaju značajnu opasnost u vezi sa aktivnom opstrukcijom provodjenja Dejtonskog sporazuma.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track