(VIDEO) ČELNICI SRPSKE ZADOVOLJNI: Referendum o Danu Repubike uspeo
Foto: Profimedia

Sve proteklo mirno

(VIDEO) ČELNICI SRPSKE ZADOVOLJNI: Referendum o Danu Repubike uspeo

Bosna i Hercegovina -

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao građanima i rekao da je ponosan što je referendum protekao mirno.

Država se pravi onako kako smo mi to danas pokazali, u mru i demokratskim principima, rekao je Dodik gostujući u programu RTRS.

"Čestitam građanima Republike Srpske, Republici Srpskoj, svim ljudima koji su izašli bez obzira kako su glasali. Ovo je radostan dan, ponosan sam, želim stabilnu i mirnu Srpsku", rekao je Dodik. Poslušajte njegovu izjavu:

I Željka Cvijanović, predednica Vlade Republike Srpske, ocenjuje da je referendum bio uspešan i zahvalila je građanima.

"Bilo je važno da se održi referendum, da pokažemo sposobnost da možemo da ga održimo, mi smo to pokazali i ja sam izuzetno ponosna. Bravo Srpska, bravo građani Republike Srpske, dobro smo uradili svoj posao, sve naše službe su dobro odradile svoj posao", rekla je ona.

Na 71,09 odsto do sada obrađenih glasačkih mesta izjasnilo se 4254.715 građana. Od tog broja 99,79 odsto građana glasalo je da se 9. januar i dalje obeležava kao Dan Republike, saopštila je Republička komisija za sprovođenje referenduma, koja će konačne preliminarne rezultate saopštiti danas u podne.

REFERENDUM U RS: 99,8 GLASALO ZA Dodik: Sram bilo svakog Srbina koji nije glasao!

Predsednik Komisije Siniša Karan procenjuje da je izlaznost bila od 56 do 60 odsto. Karan je sinoć rekao da su u Berkovićima, Istočnom Sarajevu, Krupi na Uni, Kupresu, Osmacima, Kalinoviku, Petrovcu, Rudom i Čajniču svi građani izjasnili da se 9. januar slavi kao Dan Republike. On je ponovio da je referendum protekao bez incidenata.

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, o bezbednosti na izborima

U Republici Srpskoj juče je održan referendum na kojem je 1.219.399 građana Srpske sa pravom glasa imalo priliku da odgovori na pitanje "Da li podržavate da se 9. januar obeležava i slavi kao Dan Republike Srpske?".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track