(VIDEO) DODIK U KINI: Dogovoren prvi korak u izgradnji slobodnih zona u Srpskoj
Foto: RTRS

Ozbiljni dogovori

(VIDEO) DODIK U KINI: Dogovoren prvi korak u izgradnji slobodnih zona u Srpskoj

Bosna i Hercegovina -

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i guverner provincije Sečuan Јin Li dogovorili su u Čangduu prve korake o potpisivanju Sporazuma o saradnji Republike Srpske i Sečuana, kao i prve korake u budućoj izgradnji specijalnih ekonomskih zona u Republici Srpskoj.

Guverner Jin Li prihvatio je i poziv predsednika Srpske da poseti Banjaluku.

Sečuan je jedna od najbogatijih provincija u Kini s više od 90 miliona stanovnika i velikim kompanijama, a iskustvo s korporacijom "Dong feng elektrik" u izgradnji TE u Stanarima bilo je izuzetno pozitivno. Učinjen je prvi korak ka izgradnji slobodnih ekonomskih zona u Srpskoj.

"One podrazumevaju da vlasti RS odrede poseban prostor, da ga infrastrukturno urede i ponude kineskim kompanijama da izgrade svoje objekte i instaliraju svoje proizvode za globalno tržište. U tom pogledu, to bi mogao da bude jedan ozbiljan dugogodišnji program. Od naše spremnosti zavisi koliko ćemo biti uspešni u tome", istakao je Dodik.

Foto: RTRS
Foto: RTRS

Republika Srpska graniči se sa EU, što je odličan preduslov za kineske proizvode.

"Ono što se traži jeste to da se na prostoru od najmanje 20 kvadratnih kilometara, na komunikacijskim čvorištima i drugim mestima, odredi posebna zona, izgrade unutrašnje i saobraćajne komunikacije, obezbedi električna energija, kanalizacija i vode i da se u tom pogledu ponudi kineskim partnerima. Prema njihovim riječima, u toj jednoj od ekonomskih zona moglo bi da radi oko 30.000 ljudi", dodao je Dodik.

Guverner Li rekao je da ceni pozitivne stavove o Kini i njenim kompanijama i najavio prve poteze o predloženoj gradnji.

Milorad Dodik govorio je na svečanom otvaranju 16. međunarodnog sajma Zapadna Kina (Foto: RTRS)
Milorad Dodik govorio je na svečanom otvaranju 16. međunarodnog sajma Zapadna Kina (Foto: RTRS)

"Ta vaše predloge procenili smo i daćemo naloge nadležnim organima da budu u daljem kontaktu sa vama oko toga", istakao je guverner Sečuana.

Delegacija Republike Srpske iz Sečuana odlazi za Peking, gde će u razgovarati s predstavnicima velikih kineskih kompanija i potpisati protokol o saradnji Komunističke partije Kine i SNSD. Delegacija Srpske, koju predvodi predsednik Milorad Dodik, danas je učestvovala na svečanom otvaranju 16. međunarodnog sajma Zapadna Kina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track