(VIDEO) LAŽNI PROROK PREVARIO SILNI NAROD U BIH: Pogledajte kako leči marokanski iscelitelj!
Foto: Printscreen Youtube

Kornjače i ovce

(VIDEO) LAŽNI PROROK PREVARIO SILNI NAROD U BIH: Pogledajte kako leči marokanski iscelitelj!

Bosna i Hercegovina -

SARAJEVO - Od najveće prevare koja se dogodila u Sarajevu prošlo je pet godina ali i dalje se prepričava kako je izvesni Marokanac opljačkao silni narod.

Naime, te 2011. godine svoje “isceliteljske seanse” u prepunoj je Zetri, u nekoliko navrata, održao Meki Torabi. Tada je Torabi, od ulaznica koje su koštale 1 KM (pedeset centi), zaradio više od 103 hiljade KM (51.000 evra). Osim u BiH, lažni prorok iz Maroka bio je veoma popularan i u Hrvatskoj gde je, također, zgrnuo ogroman novac.

Islamska zajednica u BiH je protiv njega izdala fetvu (stručno mišljenje), a tadašnje federalno Ministarstvo zdravstva zatražilo od njega diplomu o obrazovanju i potvrdu o isceliteljskim moćima. Međutim, o kakvoj se prevari radilo najbolje govori podatak da je Torabija na najvišem nivou dočekao i tadašnji premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović, koji je lažnom proroku uručio poklon i zahvalio što je “ljudima u BiH vratio osmeh na lice”.

Danas se postavlja pitanje gde je i šta radi Torabi. Prema tvrdnjama pojedinih medija, on i dalje održava seanse u zemljama širom sveta, ali u mnogo manjem obimu i što dalje od očiju medija.Torabi i dalje tvrdi da “poseduje isceliteljske moći”, te da je njegovo “lečenje i dalje jako delotvorno”.

A nije teško setiti se kako je Torabi lečio posetioce u Zetri. Njih više od 100.000! Prvih dana njegovog „isceliteljskog“ delovanja u Sarajevu govorilo se da leči tzv. bioenergijom.

Od početka je, međutim bilo jasno da se tokom seanse, kada je reč o tretmanu žena, Torabi ne pridržava islamskih propisa, iako se na njih pozivao, već ih je sit ispipao zavlačeći im ruke pod odeću.

Dnevno je tretirao po dvadesetak hiljada ljudi, jer je "detaljni" pregled i isceljenje trajao par sekundi. Bilo je među bolesnicima i “opsednutih đavolom”, pa je Torabi isterivao šejtane iz njih na dramatičan način, uz plač, vrisak, stenjanje, jauke… Svoje moći on pripisuje vezi s bićima sličnim kornjači, visokim između 60 i 80 santimetara koja borave na pet, samo njemu poznatih planeta. On ih vidi, s njima komunicira, i ta bića mu daju energiju i uputstva kako da leči.

Islamska zajednica u BiH tada je zaključila da njegove metode lečenja nemaju nikakve veze ni sa islamom, ni sa medicinskom naukom, niti sa zdravim razumom. Ipak, i danas se na pojedinim internet forumoma vode polemike oko delotvornosti Torabijevog lečenja. Jedni bezrezervno veruju Torabiju i njegovim čudesnim metodama lečenje koje korespondiraju s drugim svetom, drugi cinično pišu i govore da se radi o običnim varalicama koji zgrću ogroman novac.

(fokus.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track