(VIDEO) MINISTAR POLICIJE RS: Grupe iz Srbije, Hrvatske i BiH planiraju nerede u Banjaluci
Foto: Printscreen YouTube

Mere bezbednosti

(VIDEO) MINISTAR POLICIJE RS: Grupe iz Srbije, Hrvatske i BiH planiraju nerede u Banjaluci

Bosna i Hercegovina -

Dragan Lukač kaže da na miting SNSD i kontramiting opozicije u Banjaluku dolaze grupe i pojedinci "sa loššim namerama" iz Federacije BiH, Srbije i Hrvatske.

"Te grupe će, ako uspeju da pokrenu nerede, povesti veću masu ka zgradama Skupšštine i Vlade RS", rekao je Lukač na konferenciji za novinare. On je istakao da će obe institucije biti maksumalno obezbeđene.

"Neki su već u Republici Srpskoj i pod kontrolom su, iako oni misle da nisu", izjavio je Lukač. On je ponovio da učesnicima oba skupa neće biti dozvoljena ššetnja niti bilo kakvo kretanje i napušštanje prostora koji su im dodeljeni. Za obezbeđenje oba skupa, kako je rekao, biće angažžovano oko 2.000 policajaca.

Foto: RTRS
Foto: RTRS

"Svi koji napadnu institucije biće sankcionisani, a institucije zašštićene", rekao je ministar unutrašnjih poslova Srpske, dodajući da će u svim autobusima koji dolaze u Banjaluku biti policajci. Lukač kaže da se očekuje dolazak od 100 do 150 autobusa sa pristalicama opozicije, kao i od 150 do 200 autobusa sa pristalicama vladajućih stranaka, a prevoznici su dužni da naprave spiskove.

"Oko grada će biti postavljeni punktovi, a sve trase kretanja do Banjaluke ce biti obezbeđene. Izmedu dva skupa biće postavljene i ograde kao tampon zone", rekao je Lukač. Rekao je da se razmatarala i mogućnost zabrane najavljenih protesta i mitinga, kao visokorizičnih, ali da se od toga odustalo jer veruju organizatorima da će sve proteći u najboljem redu.

"Očekujemo da će to i ispošštovati, jer su oni odgovorni", rekao je Lukač. "Banjaluka neće dozvoliti nikakve nerede, paljenja i napade, a policija će adekvatno reagovati i privesti sve osobe koji budu tako neššto učinile", istakao je Lukac.

On je ponovio da će odgovornim za bilo kakve incidente smatrati nosioce i organizatore i jednog i drugog skupa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track