(VIDEO) NEUSPELI POKUŠAJ BEKSTVA: Uhapšen bivši ministar policije BiH Alija Delimustafić!
Foto: Printscreen Youtube/TV1 HD

Ponovo iza rešetaka

(VIDEO) NEUSPELI POKUŠAJ BEKSTVA: Uhapšen bivši ministar policije BiH Alija Delimustafić!

Bosna i Hercegovina -

Bivši ministar policije BiH Alija Delimustafić, osumnjičen za organizovani kriminal i nezakonito trgovanje nekretninama na području Sarajeva, uhapšen je u Hrvatskoj na osnovu međunarodne poternice.

Ovu informaciju potvrdio je ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić, navodeći da je informacija o hapšenju Delimustafića u Hrvatskoj stigla od Interpola.

Pre dva dana Kantonalni sud u Sarajevu izdao je naredbu za raspisivanje interne i međunarodne poternice za Delimustafićem i Jusom Škrijeljom, pošto ih sudska policija nije pronašla na njihovim adresama.

Delimustafić i Škrijelj i još nekoliko osoba, među kojima su i pojedine sudije, uhapšeni su 11. novembra u akciji "Pravda" na području Istočnog Sarajeva.

Oni se terete da su falsifikovali dokumentaciju i prevarom uknjižavali takozvane napuštene stanove na ljude koji su im odani, a potom ih, posredstvom Delimustafićevih firmi, koje se bave prometom nekretnina, prodavali trećim osobama.

Hrvatski ministar policije neće da komentariše

Ministar unutarnjih poslova Hrvatske Vlaho Orepić nije danas želeo da komentariše hapšenje nekadašnjeg ministra policije BiH Alije Deimustafića na teritoriji te države.Delimustafić je pobegao iz BiH nakon što mu je Županijski sud u Sarajevu ukinuo pritvor nakon hapšenja u novembru. "Mogu vam samo reći da je juče uhapšen državljanin Bosne i Hercegovine s inicijalima A. D., a na osnovu međunarodne poternice", rekao je Orepić novinarima uoči sednice vlade.

Posle mesec dana provedenih u pritvoru, Sudsko veće je Delimustafića i Škrijelja pustilo na slobodu, posle čega su oni pobegli iz BiH.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo se na odluku Sudskog veća žalilo Vrhovnom sudu Federacije BiH, koji je poništio odluku o njihovom puštanju na slobodu.

Novo Sudsko veće je donelo odluku da Delimustafić i Škrijelj budu vraćeni u pritvor, ali ih sudska policija nije pronašla na kućnim adresama.

Osumnjičeni Juso Škrijelj, koji je bio telohranitelj Alije Izetbegovića, osim bosanskohercegovačkog ima i državljanstvo Belgije, preneli su sarajevski mediji.

Još se navodi da je Alija Delimustafić imao nekoliko lažnih dokumenata, a koristio je i nekoliko identiteta.

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track