(VIDEO) OVAKO JE POČEO RASPAD SFRJ: Oni kao hoće da se otcepe, a mi im kao ne damo!
Foto: Printscreen Youtube

izjava vojnik JNA bahrudina kaletovića koja se pamti

(VIDEO) OVAKO JE POČEO RASPAD SFRJ: Oni kao hoće da se otcepe, a mi im kao ne damo!

Bosna i Hercegovina -

U dvominutnom intervjuu koji je 27. juna 1991. godine tada devetnaestogodišnjeg vojnik JNA Bahrudina Kaletovića iz Tuzle dao novinaru Jutela, on je izgovorio rečenicu koja opisuje sav besmisao rata i ubijanja

Bahrudin je 1991. godine bio član Jugoslovenske narodne armije (JNA), a u Sloveniji je postao jedan od simbola sukoba. U ranim satima 27. juna 306. laki artiljerijski puk PVO 10. korpusa je prešao slovenačku granicu kod Metlike, da bi ga odmah potom napali pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) Slovenije.

Novinar Yutela Ivica Puljić je intervjuisao Bahrudina na liniji vatre na Krakovskem Gozdu dok je ležeći u šumi držao položaj.

Na pitanje da li zna zbog čega se vodi rat on je odgovorio: “Ma otkud znam. Oni kao hoće da se otcepe, a mi im kao ne damo”, odgovorio je tada 19-godišnjak iz Tuzle.

Puljić ga je pitao “Kakvo je stanje?”, na šta je on odgovorio “Je*eno, eto kakvo.”A na pitanje “Znate li protiv koga se borite?”Bahrudin Kaletović je rekao: “Otkud znam, samo znam da pucaju na nas i ništa više. Pucaju ovi teritorijalci, je*i ga, ko će drugi.”

Bahrudinova ljudski jednostavna izjava upravo prosto opisuje sav besmisao bilo kojeg rata na svetu. Bahrudin je rat preživio, ali sedam godina nakon ovog snimka poginuo je u saobraćajnoj nesreći nadomak kuće kada je išao da vidi tek roženog sina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track