(VIDEO) PREVIŠE IH JE U SELU: Sveštenik želi da uvede porez na neženje
Foto: Youtube/Printscreen

Neobična ideja

(VIDEO) PREVIŠE IH JE U SELU: Sveštenik želi da uvede porez na neženje

Bosna i Hercegovina -

U prijedorskom selu Marićka, verovali ili ne, živi oko 100 neoženjenih muškaraca. Kako kažu, razlog za to su novac i žene.

Prvo - nisu bogati, a drugo - većina potencijalnih devojaka bira život u gradu. Ipak, stari momci, kako u šali sebe nazivaju, nadu nisu izgubili.Radenko Vučenović kaže da u mladosti nije razmišljao o ženidbi, u ratu nije stigao, a danas iako skučen, ne može da nađe ženu po svojoj meri.

Pored toga što devojke ne žele na selo, još je mnogo razloga zbog kojih se nisu ženili. Momci škrti na rečima, kažu, takva je sudbina.

"Јesam imao veze, ali nisam uspeo. Zašto? E, to je moja stvar", kaže Milan Stojić.

Da je situacija alarmantna potvrđuje i mesni sveštenik koji kaže da je u ovom selu sve manje venčanja i krštenja. Broj umrlih gotovo trostruko je veći od broja rođenih.

Za problem neženja u selu Marićka, sveštenik Slaviša Pančić ističe da postoji rešenje, prenosi RTRS."Onome koji je prošao neku starosnu dob, a nije se oženio, a radi, uzeti mu porez, kao i na neki drugi način stimulisati ih da se žene", rekao je Pančić, sveštenik u parohiji Marićka.Momci iz ovog sela ipak ne gube nadu da će se jednog dana skrasiti.

"Nešto se nadam, ali teško to ide", reči su Vučenovića.

I danas se momci u Marićki okupljaju kod hrasta starog više od 500 godina. Oni stariji kažu, da drvo može da progovori, na videlo bi izašle mnoge ljubavi nastale pod njegovim krošnjama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track