(VIDEO) STRANI MEDIJI FASCINIRANI AERODROMOM ŽELJAVA: Može da izdrži nuklearni udar kao u Nagasakiju
Foto: Printscreen/ Youtube

Podzemna vojna baza

(VIDEO) STRANI MEDIJI FASCINIRANI AERODROMOM ŽELJAVA: Može da izdrži nuklearni udar kao u Nagasakiju

Bosna i Hercegovina -

Dejli mejl je objavio opsežnu reportažu o vojnom aerodromu nekadašnje JNA Željava koji je smešten između BiH i Hrvatske, a koga je vojska minirala i potpuno onesposobila nakon povlačenja 1992. godine.

Vojna baza je izgrađena između 1948. i 1968. ispod planine Plješevice. Pod tajnim nazivom „Objekat 505“ projekat je koštao bivšu Jugoslaviju 5,75 milijardi evra. Postala je jedna od najvećih i najskupljih vojnih građevinskih projekata u Evropi.

Kompleks je dizajniran i izgrađen tako da može da pretrpi direktan udar od 20 kilotona nuklerne bombe što je ekvivalent onoj koja je ispuštena na Nagasaki.

Dejli mejl piše da da se spoljašnji deo objekta sastojao se od pet pisti (dve poletno-sletne i tri poletne) sa dimenzijama za sletanje i najvećih transportnih aviona.

U blizini Ličkog Petrovog sela izgrađena je kasarna, koja je, ujedno, bila i logistička baza. Baza je snabdevana kerozinom pomoću sopstvenog podzemnog cevovoda iz vojnog skladišta na brdu Pokoj kod Bihaća gdje su bili rezervoari za gorivo dobro ukopani u brdo Grabež.

Cevovod prečnika 50 cm je bio dug oko deset kilometara i kompletno inženjerski i borbeno obezbeđen. Skladišta eksploziva bila su Vedro Polje i Grabež u Ranicima, a skladište avio bombi kod mesta Ripač.

Foto: Printscreen/ Youtube
Foto: Printscreen/ Youtube

Na vrhu Plješevice nalazio se impresivan radarski položaj i meteorološka stanica, a radari su bili uvezani u jedinstven sistem VOJIN (vazdušno osmatranje, javljanje i navođenje).

Bilo je instalirano 7 radara koji su koštali svaki po 12 miliona dolara, a sistem za navođenje je koštao 50 miliona dolara a bio je ujedno i najskuplji sistem u JNA. U funkciji su bili 4 takva sistema.

Foto: Printscreen/ Youtube
Foto: Printscreen/ Youtube

Vojska bivše Jugoslavije 17. maja 1992. minirala je aerodrom sa 56 tona eksploziva i time ga u potpunosti onesposobila, a zub vremena učinio je da njegova unutrašnjost u potpunosti propadne.

(Slobodna Bosna)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track