(VIDEO) VLASTI FBiH O OVOME ĆUTE: Srbi u Sarajevu svedeni na nivo nacionalne manjine
Foto: RTRS

Dramatično upozorenje

(VIDEO) VLASTI FBiH O OVOME ĆUTE: Srbi u Sarajevu svedeni na nivo nacionalne manjine

Bosna i Hercegovina -

SARAJEVO - Rukovodstvo Srpskog prosvetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" uputilo je danas otvoreno pismo o položaju srpskog naroda u Sarajevu i Federaciji BiH.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, pismo je upućeno na sve relevantne adrese političkih subjekata - učesnika u vlasti na svim niovima u FBiH i BiH.

Ovim pismom i javnim istupom, "Prosvjeta" traži da se od nadležnih da obezbede ravnopravni položaj svih naroda, pa tako i srpskog, na svim područjima BiH.

Na konferenciji su govorili predsednik Društva Savo Vlaški i predsednik Upravnog odbora Društva Dejan Garić.

"Namera nam je da ukažemo na velike propuste u sprovođenju odluke o konstitutivnosti, što su pokazali i rezultati popisa u BiH, gde je jasno vidljivo da je broj Srba na području FBiH, pa tako i Sarajeva, sveden praktično na nivo nacionalne manjine", rečeno je na konferenciji.

Garić je naglasio da je u četiri sarajevske opštine 1991. godine bilo oko 100.000 Srba, a sada su desetkovani i ima ih oko 10.000 i uglavnom je reč o starijoj populaciji povratnika, što govori da će se ovaj broj konstantno smanjivati.

Vlaški je istakao je da Srbi u Sarajevu imaju i problema sa zapošljavanjem i zastupljenošću u institucijama. Naveo je i problem "Prosvjete", koja u Sarajevu ne može da vrati u vlasništvo svojih 15 objekata, a to bi "omogućilo zapošljavanje velikog broja sarajevskih Srba". Ovo udruženje se u više navrata obraćalo čelnim ljudima grada Sarajeva da bi ukazali na nekoliko situacija u gradu koje ozbiljno prete da naruše njegovu sliku multikulturalnog i multietničkog grada bogate tradicije i zbog koga se jedan dio građana, posebno onih srpske nacionalnosti, ali i veliki broj posjetilaca Sarajeva, "oseća u najmanju ruku nelagodno".

"Sva naša dobronamerna upozorenja i insistiranja ostala su bez odgovora i rezultata", kazao je Vlaški i dodao da nema više vremena za čekanje. U otvorenom pismu SPKD "Prosvjeta" izražava nadu da će ovaj apel biti razmotren i da očekuju da će u narednih mesec dana dobiti odgovore o tome šta je učinjeno po ovim pitanjima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track