VOĐA BOSANSKIH MUSLIMANA BI DA MENJA DEJTON: Traži za Srebrenicu posebni status kakav ima Brčko
Foto: Printscreen YouTube/N1

Ne smiruju se

VOĐA BOSANSKIH MUSLIMANA BI DA MENJA DEJTON: Traži za Srebrenicu posebni status kakav ima Brčko

Bosna i Hercegovina -

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović, nakon lokalnih izora u BiH na kojima je u opštini Srebrenica pobedio srpski kandidat Mladen Grujičić, što Bošnjaci odbijaju da prihvate, smatra da ta opština mora imati poseban status u okviru BiH.

Kavazović je rekao da je to jedina pravda i potvrdio da je potpisnik pisma, koje je upućeno visokim zvaničnicima UN, EU i SAD, među kojima su američki predsednik Barack Obama i generalni sekretar UN-a Ban Ki-mun.

Ideja koja se raširila u BiH javnosti posle Grujičićeve pobede je da Srebrenica treba bude distrikt poput Brčkog.

Da podsetimo, Brčko Distrikt Bosne i Hercegovine je jedinica lokalne samouprave pod zajedničkom upravom Republike Srpske i Federacije BiH kao kondominijum, ali sa vlastitim institucijama. Brčko je bukvalno tačka koja spaja fizički odsečeni istočni i zapadni deo Republike Srpske.

Brčko spaja fizički odvojeni zapad i istok Republike Srpske (Foto: Printscreen YouTube)
Brčko spaja fizički odvojeni zapad i istok Republike Srpske (Foto: Printscreen YouTube)

Kavazović tvrdi da Republika Srpska ni do sada nije pokazivala prema Srebrenici ništa osim, kako navodi, "negiranja genocida i ponižavanja našeg naroda kroz razne oblike pritisaka i kršenja prava Bošnjka i Hrvata".

"Nikada se nećemo pomiriti s tim. RS ne pokazuje demokratski kapacitet i vladavinu prava veličanjem ratnih zločinaca od izabranih zvaničnika - od opštine do entitetskih vlasti, pa i do najvišeg predstavničkog tela, Narodne skupštine RS", rekao je Kavazović i dodao da Srebrenica u takvom ambijentu ne može ostati jer "ne mogu da se o žrtvama brinu oni koji veličaju zločince".

"Bošnjaci moraju nastaviti da traže da se Srebrenica zaštiti od onih koji promovišu zločince, ali i da se promeni ukupni ambijent na nivou RS u odnosu na druge narode i njihova prava", rekao je Kavazović i dodao da će Bošnjaci nastaviti da traže da Srebrenica ne bude u sastavu RS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track