ZABRANILI MU DA ISPOŠTUJE TRADICIJU: Posle 56 zima Jevto se ove godine neće okupati u Vrbasu!
Foto: Printscreen/Youtube

Uprkos velikoj želji

ZABRANILI MU DA ISPOŠTUJE TRADICIJU: Posle 56 zima Jevto se ove godine neće okupati u Vrbasu!

Bosna i Hercegovina -

Milenko Jevtić Jevto (77), regionalno poznati banjalučki arheolog amater i prirodnjak neće se ove godine tradicionalno okupati u ledenom Vrbasu kod tvrđave “Kastel” povodom predstojećeg pravoslavnog praznika Bogojavljenje, jer mu je to “zabranila familija”.

"Zabranili su mi moji, iako sam se do sada kupao 56 zima na ovaj praznik. Dakle, ove godine se po prvi put neću kupati, ali ću doći da propratim ovaj lepi običaj", kaže Jevtić za portal SrpskaCafe i demantuje kuloarske priče da se lani prehladio nakon zimskog kupanja.

Kako god, Jevto ističe da je u poznim godinama sačuvao vitalnost i dobro zdravlje upravo zahvaljujući Vrbasu.

FOTO: Printscreen/Youtube
FOTO: Printscreen/Youtube

"Lekovita je vrbaska voda i leči sve živo. Meni je pomogla da se izborim sa mnogim bolestima, a posebno onim bubrežnim jer se u Vrbasu nalaze razne termalne i lekovite vode", tvrdi ovaj Banjalučanin.

O Milenku Jevtiću i njegovoj decenijama dugoj ljubavi prema Vrbasu, amaterskoj arheologiji i “Kastelu” do sada je napisano stotine novinskih članaka i snimljeno desetine televizijskih reportaža.

Pored rimskog zlatnika iz Justinijanovog perioda, koji je pronašao i darovao Muzeju Srpske, Jevtu pamte i po mnogim ostrvima koje je pomoću kamenja napravio ispod Kastela.

Povodom velikog pravoslavnog i hrišćаnskog prаznikа Bogojаvljenje, u Bаnjaluci će 19. jаnuаrа biti održаnа Bogojаvljenskа litijа i plivаnje zа Čаsni krst.

(bl-portal)

BONUS VIDEO:

KOD KULE NEBOJŠA: Pogledajte viteško plivanje za Bogojavljenski krst!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track