ZLOČINI NAD SRBIMA U SREBRENICI I BRATUNCU: Počelo suđenje Oriću i Muhiću
Foto: Profimedia

Terete ga za likvidacije civila

ZLOČINI NAD SRBIMA U SREBRENICI I BRATUNCU: Počelo suđenje Oriću i Muhiću

Bosna i Hercegovina -
SARAJEVO - U Sudu BiH danas je počelo suđenje ratnim komandantima Srebrenice Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću, koji se sumnjiče za ubistva ratnih zarobljenika u Bratuncu i Srebrenici 1992.

Suđenju prisustvuje i grupa građana iz Republike Srpske. Radi se o članovima porodica nastradalih, za čije ubistvo se tereti Orić.

Orićeva odbrana zahtevala je od Haškog tribunala da se obustavi postupak protiv njihovog klijenta na Sudu BiH, jer mu je u Hagu suđeno za ista dela, ali je Hag taj zahtev odbio sa obrazloženjem da se Oriću u Hagu sudilo za optužbu komandne odgovornosti, dok mu se sada sudi zbog optužnice koja ga tereti za lično ubistvo zarobljenika.

Orić i Muhić optuženi su da su 1992. u mestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti. Pre početka suđenja ispred zgrade Suda BiH okupila se grupa građana koji su želeli da izraze podršku Oriću i Muhiću, a posle su ušli u zgradu Suda kako bi pratili suđenje.

Inače, Orić je uhapšen u Švajcarskoj prošle godine po poternici Srbije, ali su švajcarski pravosudni organi odlučili da on bude ipak izručen BiH.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track