CERAR: Zbog migranata opstanak EU je doveden u pitanje
Foto: AP Jul 2014

Kriza

CERAR: Zbog migranata opstanak EU je doveden u pitanje

Region -

Ne reši li pitanje ilegalnih migracija, Evropska unija neće moći da se koncentriše na bitna razvojna pitanja, a mogao bi doći u pitanje i njen opstanak, kazao je slovenački premijer Miro Cerar.

On je dodao da mu se čini kako to sve više shvata i nemačka kancelarka Angela Merkel koja se u prošlogodišnjoj migrantskoj krizi zauzimala za politiku otvorenih vrata prema izbeglicama s Bliskog istoka i Afrike.

"Mislim da i ona sama sve više dolazi do spoznaje da taj problem treba delotvornije rešavati. U suprotnom, nećemo znati da odgovorimo na razvojne izazove jer na njih nećemo moći da se koncentrišemo u dovoljnoj meri", kazao je Cerar za vodeći slovenački list Delo.

Angela Merkel, Foto: AP
Angela Merkel, Foto: AP

Na sastanku Merkelove sa predsednicima vlada Austrije, Slovenije, Hrvatske i Bugarske u dvorcu Meseberg krajem prošle nedelje najviše se govorilo upravo o potrebi efikasne kontrole ilegalnih migracijskih tokova i pri tome "nije bilo velikih razlika" u onome što je govorila nemačka kancelarka i njeni gosti, naveo je Cerar.

"Ako nas u prevelikoj meri opet preplave migranti, to će ugroziti našu sigurnost, onemogućiti integraciju, a moglo bi doista i da ugrozi sam opstanak Evropske unije", kazao je Cerar, dodavši kako je potrebna veća kontrola spoljnih granica Unije, nastavak sporazumevanja s Turskom o suzbijanju prelazaka ilegalnih migranata u Evropu, i rešavanje krize u zemljama iz kojih dolaze migrantski talasi, kako migracije, posebno ilegalne, ne bi bile potrebne.

Slovenačko-hrvatska granica prošle godine, Foto: AP
Slovenačko-hrvatska granica prošle godine, Foto: AP

"Evropa mora da se angažuje u državama gde krize nastaju, pa finansijski ili drugačije pomagati tim ljudima, kako bi se mogli posvetiti razvoju EU, njenoj modernizaciji i ekonomskom napretku i blagostanju njenih građana", naveo je u razgovoru slovenački premijer.

Miro Cerar i Angela Merkel, Foto: AP
Miro Cerar i Angela Merkel, Foto: AP

"Ako EU počne delotvorno da kontroliše migracije tako da izbeglice s ratnih područja dolaze na uređen i regulisan način, a spreče se ilegalni migracijski tokovi biće sačuvan Šengenski prostor koji je ugrožen jer sada države na balkanskoj ruti, posebno Austrija i Mađarska deluju "samozaštitno" jednostranim merama kojima se pripremaju na ponavljanje prošlogodišnje migrantske krize", upozorio je Cerar koji se založio za mere na nivou cele EU.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Vrata za ulazak u Evropsku uniju državama na Balkanu moraju i dalje ostati otvorena iako će se taj proces možda ubuduće odvijati usporenije, naveo je Cerar, dodavši da je ključno kako će se odvijati dogovor s Turskom o kontroli izbegličkih talasa.(24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track