POŠTOVANJE ISTORIJE: Gradski menadžer Budve iz svog džepa platio čišćenje spomen-ploče srpskim oslobodiocima
Foto: Printscreen Vijesti.me/Vuk Lajović

LIČNA INICIJATIVA

POŠTOVANJE ISTORIJE: Gradski menadžer Budve iz svog džepa platio čišćenje spomen-ploče srpskim oslobodiocima

Crna Gora -

Na tabli, koja je iznad glavnih vrata u Stari grad postavljena 1931, piše: "Na uspomenu dolaska hrabre pobjedonosne Srpske vojske koja poslije junačnih pobjeda oslobodi Budvu, na Mitrovdan 8. novembra 1918. postavlja Opština Budva", a iznad tog natpisa uklesane su reči Petra Petrovića Njegoša "Pokolenja, djela sude..."

Spomen-ploča na starogradskim bedemima posvećena srpskim oslobodiocima Budve, koju su pre nekoliko meseci vandali oskrnavili crnom farbom, potpuno je očišćena.

foto: Printscrenn Vijesti.me/Vuk Lajović

Radove na čišćenju finansirao je iz svoga džepa gradski menadžer Budve Milo Božović.

Ova spomen-ploča mnogima smeta, pa je često na udaru vanala. Liberalna partija, koja se nalazi u aktulenoj i vlasti, zatražila je još pre nekoliko godina, kada je bila u koaliciji sa DPS, da bude uklonjena jer je "istorijski falsifikat". je istorijskim falsifikatom. Ta partija je praktično završila sve procedure, tako da je ostalo na državi i opštini da reguju i uklone spornu ploču.

Još ranije u SNP i DF su nameru uklanjanja ploče navali fašističkim činom.

Još ranije je soapšteno da Ministarstvo kulture i Komisija za podizanje spomen-obeležja nemaju pravo da sa ulaza u Stari grad skinu ploču "srpskim oslobodiocima Budve" ako Opština ne podnese inicijativu za uklanjenje.

(Kurir.rs/Vijesti.me)

Foto: Printscreen Vijesti.me/Vuk Lajović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track