SUMNJIVA SVEDOČANSTVA PREPLAVILA CRNU GORU: Više diploma uvezu nego što proizvedu
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

ZA 5 GODINA 13.568 ZAHTEVA ZA NOSTRIFIKACIJU

SUMNJIVA SVEDOČANSTVA PREPLAVILA CRNU GORU: Više diploma uvezu nego što proizvedu

Crna Gora -

Ministarstvo prosvete Crne Gore dobilo je od 2011. do kraja 2016. 13.568 zahteva za nostrifikaciju diploma stečenih van granica Crne Gore.

Direktor Direktorata za visoko obrazovanje Mubera Kurpejović kaže da je veliki broj nostrifikovanih diploma, ali da on ukazuje na to da Ministarstvo ima jasne procedure priznavanja, shodno Zakonu o priznavanju inostranih obrazovnih isprava iz 2008, ali i međunarodne sporazume koje mora da poštuje.

"Većina je priznata, stotinak odbijeno, a određeni broj je u proceduri. Veliki je broj zahteva za priznavanje diploma stečenih u inostranstvu (najveći broj iz regiona). Nosioci tih diploma su uglavnom crnogorski državljani. Ono što mi radimo jeste jasna procedura priznavanja - priznavanje verodostojnih isprava samo sa licenciranih ustanova i rangiranje ustanova koje planiramo da sprovedemo", ističe Kurpejović.

Predsednik Naučnog odbora Univerziteta Crne Gore Vladimir Pešić ocenjuje da ovi podaci "gotovo ukazuju na to da uvozimo više diploma godišnje, nego što ih proizvedemo na svim domaćim ustanovama".

"Najveći broj tih diploma je sa ustanova sumnjivog kvaliteta. To pravi ogromnu štetu za naše studente, koji su pošteno završili studije. Može UCG biti ovakav ili onakav, ali je on na svetskim listama univerziteta i na njemu rade ljudi sa referencama, a naši studenti zaista stiču dobro znanje. Dakle, mora se odvojiti žito od kukolja", poručuje Pešić.

Pešić ocenjuje da se red mora uvesti, jer je na evidenciji Zavoda za zapošljavanje više od 10.000 visokoškolaca.

Kurpejović ističe da "što se tiče zapošljavanja, svi su ravnopravni na konkurse na koje se prijavljuju".

Prorektor UCG Predrag Stanišić ističe da je aktuelna uprava te ustanove, tokom rada na reformama koje se finalizuju zakonskim izmenama, jasno identifikovala nekontrolisanu produkciju i priliv nekvalitetnih diploma kao jedan od ključnih društvenih problema.

"Preduzeli smo dosta aktivnosti da te pojave zaustavimo u našoj kući, a predlagali smo jasnije rangiranje univerziteta kao rešenje za zaštitu obrazovnog sistema i tržišta rada od ove degenerativne pojave", dodao je Stanišić.

Taksa za priznavanje inostrane obrazovne isprave u Crnoj Gori od 2014. godine iznosi 150 evra, a do tada je iznosila 50 evra.

(Kurir.rs/ Vijesti.me)

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track