MARKOVIĆ: Nećemo se izvinjavati jer policija radi svoj posao, Crna Gora je sigurna zemlja
Foto: Fonet, Foto: Fonet

Jasan Odgovor

MARKOVIĆ: Nećemo se izvinjavati jer policija radi svoj posao, Crna Gora je sigurna zemlja

Crna Gora -

Crna Gora je bezbedna zemlja, saopštio je premijer Duško Marković, navodeći da su bezbednosne službe spremno dočekale turističku sezonu. Marković je kazao da je crnogorsko članstvo u NATO-u ohrabrenje stranim investitorima da svoj biznis šire u državi, čiji je pravni i ekonomski sistem zadovoljio stroge preduslove NATO saveza. „Prve impulse u tom pravcu već osećamo“. On je odgovorao na pitanje poslanika Demokratske partije socijalista Branimira Gvozdenovića "kakvo je stanje bezbednosti u Crnoj Gori i šta se trenutno radi na poboljšanju te situacije". Premijer je rekao da je bezbednost u Crnoj Gori, u susret turističkoj sezoni, na zadovoljavajućem nivou. "Ali ne želim da završim samo sa takvom ocenom. Naša država je u periodu dužem od godinu i po unazad bila izložena ozbiljnoj političkoj i bezbednosnoj destrukciji, kako iznutra, tako i spolja“, naveo je Marković. „Ipak, bez obzira na izazove, možemo konstatovati da je bezbednosna situacija na potrebnom nivou i da se Crna Gora oduprla i poslala jasan odgovor svima koji su pokušali da je ugroze", ocenio je Marković. Tome su, prema njegovim rečima, doprineli rad policije, tužilaštva i drugih institucija, ali i bolja koordinacija sa ostalim državnim organima u lancu pravde i bezbednosti. On je naveo da su službe spremno dočekale početak letnje turističke sezone. Marković je najavio da će crnogorskim policajcima, duž crnogorske obale, patrolirati i kolege iz regiona. On je naglasio da će aktivnost policije u narednom periodu, i u turističkoj sezoni i posle, biti kontinuirane i pojačane.

Neće biti privilegovanih Marković je saopštio da se “mora naučiti da pod geslom navodne demokratije ne opstruira rad državnih organa i ne pozivamo građane na proteste protiv policije“. „Ko god pogreši, odgovaraće za to. Ko god nije dostojan policijske uniforme, ići će iz policije“, poručio je Marković. On je rekao da, istovremeno, ako bilo koji građanin smatra da su mu, prilikom policijskih aktivnosti ugrožena bilo koja prava koja mu garantuju Ustav i zakoni ove zemlje, na raspolaganju mu stoje unutrašnji i eksterni mehanizmi kontrole rada policije i svakog policijskog službenika ponaosob. S druge strane, država se, kako je rekao, neće izvinjavati nikome zato što policija radi svoj posao u skladu sa zakonom. Dodao je da neće biti privilegovanih ugostiljeskih objekata i prostora, niti crnogorskih gradova. Kad je reč o stanju javnog reda i mira u Crnoj Gori, Marković je ukazao da su sprovedene preventivne aktivnosti prema bezbednosno interesantnim osobama i pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa. "Prema informacijama koje sam dobio iz Ministarstva unutrašnjih poslova izvršeno je oko 2.550 kontrola članova organizovanih kriminalnih grupa i bezbednosno interesantnih lica i 450 kontrola ugostiteljskih objekata čiji su vlasnici ili u kojima borave ova lica", rekao je Marković.

Nije realno zajedničko tržište Poslanik Genci Nimanbegu pitao je Markovića za stav Vlade o inicijativi predsednika Srbije Aleksandra Vučića za stvaranje jedinstvenog ekonomskog tržišta u regionu zapadnog Balkana. Marković je podsetio da je Crna Gora pregovore sa Evropskom unijom (EU) počela pre pet godina. Statistika otvorenih poglavlja u pregovorima s EU su, smatra Marković, najbolja potvrda postignutog na planu evropskih integracija Crne Gore. "Iako su početkom ove godine registrovana različita tumačenja i inicijative povodom dalje integracije regiona Zapadnog Balkana, poput stvaranja takozvanih carinskih unija i zajedničkog tržišta regiona, na sastancima sa Evropskom komisijom i zemljama regiona, kao i na sastancima predstavnika naše Vlade i Evropske komisije na visokom nivou, usaglašeno je da u regionu ne možemo govoriti o jedinstvenoj carinskoj, odnosno trgovinskoj politici regiona prema trećim zemljama", rekao je Marković. On smatra da incijativa o formiranju carinske unije i zajedničkog tržišta Zapadnog Balkana nije realna. Na pitanje da li će Crna Gora biti članica EU do kraja mandata njegove Vlade, Marković je odgovorio da će Crna Gora uraditi sve što je u domenu njenih institucija da do kraja mandatu ove Vlade završi proces pregovora sa EU. „To je ono čemu težimo i što smo obećali našim građanima“, dodao je Marković.

(Foto: Fonet)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO : 11 sati traje napad na sajtove Adrija medija grupe

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track