PRAVOSLAVLJE NOSI U SRCU: Nikšićanin napravio maketu Hrama Svetog Save iako ga nikada nije video uživo
Foto: Vijesti.me/Svetlana Mandić

PODVIG

PRAVOSLAVLJE NOSI U SRCU: Nikšićanin napravio maketu Hrama Svetog Save iako ga nikada nije video uživo

Crna Gora -

Beogradski Hram Svetog Save Nikšićanin Slavko Jakić video je samo na fotografiji, ali to mu nije smetalo da napravi njegovu maketu, visoku 1,6 metara, široku 125 centimetara, a tešku preko pola tone.

"Moja porodica i ja smo religiozni, a kako je Sveti Sava otac pravoslavlja, odlučio sam da uradim maketu hrama sa Vračara. I to na osnovu crno-bele fotografije koju sam skinuo sa interneta. Na osnovu te fotografije određivao sam visinu i širinu hrama, veličinu kula, pravio srazmeru, i samo da sklopim maketu trebalo mi je mesec i po. Iako su pojedini govorili da mogu da naručim maketu i onda samo slažem, nisam želeo to da uradim jer to za mene niti je rad, niti lepota. Ne privlači me da sastavljam nešto što je drugi radio. Način na koji sam odabrao da radim maketu jeste naporan i težak, ali zato i pričinjava veliko zadovoljstvo“, priča Jakić dok pokazuje urađenu kopiju Hrama koja se nalazi u dvorištu njegove kuće, u naselju Humci.

Kopiju je počeo da radi sredinom novembra prošle godine, a završio krajem maja. Dnevno je radio po pet-šest sati, a dešavalo se, kada mu "krene od ruke", da radi i po desetak sati.

foto: Vijesti.me/Svetlana Mandić

"Znao sam satima da ne izlazim iz garaže, da porodica zaboravi na mene, a da se komšije pitaju što me nema. Kako sam 'zidao' hram, tako sam radio i unutrašnjost. Oblagao je glatkim kamenom, na pod stavljao keramiku, redom lepio ikone i tako dizao kulu po kulu. Uporedo sam radio i rasvetu i to dve vrste - onu od 220 volti, u vidu lustera, i led-trake, koje idu od kupole do kupole, tako da hram uveče posebno lepo izgleda", objašnjava Jakić.

Tu su i zvona, drvena vrata koja se otvaraju, krstovi, foto-grej stakla i postolje urađeno od kamena iz rodnih Drobnjaka.

"Za izradu hrama koristio sam kombinaciju kamena - sivi, crni, prirodni igličasti. Jednako sam bio ponosan na početku rada, kada sam video da to odmiče kako treba, jer komplikovana je to građevina, kao i kada sam završio. Kada sam video da mi dobro ide, sa još većom voljom sam radio, pa sam znao uveče kada legnem da jedva čekam da svane da nastavim sa radom“, priča Jakić.

Priznaje da prolaznici svaki dan svrate da pogledaju repliku hrama, ali i da mu je najdraži kompliment od njegove ćerke jedinice Jovane.

"Nažalost, zbog finansijske situacije biću prinuđen da prodam hram, iako će mi biti žao da se od njega rastanem. Voleo bih kada bi ga Opština otkupila i postavila ga negde u gradu“, kaže čovek koji je 25 godina radio u nikšićkoj Željezari kao majstor hidrauličar. Pre 12 godina imao je zdravstvenih problema i morao je da se penzioniše. Čim mu to privatne obaveze dozvole, namerava da ode u Beograd i poseti hram čiju maketu je uradio.

(Kurir.rs/Vijesti.me)

Foto: Vijesti.me/Svetlana Mandić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Radovi u Hramu Svetog Save

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track