VUJANOVIĆ: Balkanu treba NATO da bi se sačuvao sam od sebe
Foto: Profimedia

Kontroverzna izjava

VUJANOVIĆ: Balkanu treba NATO da bi se sačuvao sam od sebe

Crna Gora -

Predsednik Crne Gore, Filip Vujanović, je na svečanom prijemu u Plavom dvorcu na Cetinju povodom 13. jula, Dana državnosti, kazao da će u nizu istorijski vrednih godina Crne Gore i ova imati zapaženo mesto.

„U državi, koja se prepoznaje po viševekovnoj borbi za slobodu i nezavisnost, godine ostvarenja tog stremljenja, trajna su vrednost. Da se istorija ne bi ponavljala, da se sloboda i država uvek ne bi ugrožavale, Crna Gora mora imati savezništvo koje će biti garancija stabilnosti i večnosti“, kazao je Vujanović.

On je naveo da je to savezništvo Crna Gora dobila ove godine članstvom u NATO-u.

„Savezništvo je u interesu svih njenih građana, u korist stabilnosti i mira. Savezništvo koje nije protiv bilo koga, koje ne zaboravlja ni tradiciju ni prijatelje, koje je okrenuto budućnosti, bez rizika ponavljanja tamnih strana prošlosti“, naglasio je Vujanović.

Prema njegovim riječima, na Balkanu se lekcije iz prošlosti teško uče a tragične greške ponavljaju, na žalost, sa težim posledicama.

„Zato, i takođe na žalost, Balkanu treba saveznik, da bi čuvao sebe od sebe i da bi se obezbedila trajna stabilnost. Uz potrebu da nas savezništvo čuva jednako je vredno, da nam obezbedi bolju ekonomiju i bliskije državne veze sa onima čije vrednosti delimo i na koje se zajednički ponosimo“, kazao je Vujanović, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Sudbina je, kako je kazao, htela da se ovogodišnje integraciono dostignuće dogodi u vremenu u kome Crna Gora obeležava 120 godina učešća njene vojske u svetskim mirovnim misijama.

"Pre punih 12 decenija naš knjaz, kasnije kralj, znao je da je čast pomoći drugima u nevolji. Znao je da je učešće u međunarodnoj vojsci časna obaveza. Da tu obavezu treba vršiti pošteno i junački. Pošteno jer na to obavezuje moralna vertikala ovih prostora i junački jer bez toga ne bi bilo ni slobode ni države. Nebi bilo ni Crne Gore", ocenio je Vujanović.

(Foto: Profimedia)

(Kurir.rs/Vijesti.me)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SILA 21 EPIZODA: Pogledajte kakvim naoružanjem raspolažu Hrvatska i Slovenija!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track