CRNOGORAC OSUĐEN NA 15 MESECI ZA POKUŠAJ SILOVANJA DEVOJČICE Grupa NVO: Ova kazna je neprihvatljiva!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

REAKCIJA NA PRESUDU

CRNOGORAC OSUĐEN NA 15 MESECI ZA POKUŠAJ SILOVANJA DEVOJČICE Grupa NVO: Ova kazna je neprihvatljiva!

Crna Gora -

Grupa nevladinih organizacija osudila je presudu sudije Višeg suda Vladimir Novovića, kojom je M.D. (66) pravosnažno osuđen na 15 meseci zatvora, za "pokušaj silovanja i nedozvoljeno držanje oružja".

U zajedničkom saopštenjeu Sigurne ženske kuće, Roditelji.me, ADP-Zid, Građanske alijanse, Hiperiona, LGBTIQ Socijalnog centara i LGBT Foruma Progres se navodi da je "neprihvatljivo da se za pokušaj silovanja maloletnog lica izrekne ovako niska i neprimerena kazna zatvora".

"A dodatno uzimajući u obzir da je pomenuti M.D. proglašen krivim i za nedozvoljeno držanje oružja. Istoga dana kada je izrečena ova kazna, izrečena je i kazna tek punoletnom licu od 18 meseci zbog razbojništva počinjenog u Podgorici. Ovom odlukom je Viši sud u Podgorici efektivno obesmislio krivični zakonik Crne Gore, i obezvredio patnju i posledice koje je maloletna osoba pretrpela, i čiji će oporavak od ovog gnusnog čina trajati godinama. Tražimo od Tužilaštva da uloži žalbu, od Vrhovnog suda da donese načelni pravni stav kojim se preciziraju uslovi za eventualne olakšavajuće okolnosti za ovo krivično delo, a od Ministarstva pravde zahtevamo da inicira strukovne rasprave koje će preispitati legislativu i sudsku praksu", navodi se u saopštenju.

NVO pozivaju Viši sud, kao i nadležno Ministarstvo pravde, da se ozbiljnije pozabave nasiljem koje deca, a posebno devojčice, svakodnevno trpe, da pravično primjenjuju zakone Crne Gore, i stanu u jednaku zaštitu svih žrtava, a pogotovo onih koje su maloletne i čiji se glas ne čuje.

(Kurir.rs/ Vijesti.me)

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track