SKUPŠTINA CG UVODI OŠTRE MERE: Poslanicima će za pljuvanje, šamaranje i vređanje skinuti i do 50 odsto od plate
Foto: Youtube/Printscreen

KAZNA ZA NEDOLIČNO PONAŠANJE

SKUPŠTINA CG UVODI OŠTRE MERE: Poslanicima će za pljuvanje, šamaranje i vređanje skinuti i do 50 odsto od plate

Crna Gora -

Poslovnik o radu Skupštine Crne Gore, čije su izmene i dopune danas usvojene na sednici parlamenta, predviđa rigorozne kazne za nedolično ponašanje poslanika, koje se kreću i do 50 odsto njihove plate.

Poslanik Demokratske partije socijalista i jedan od predlagača izmena, Jovanka Laličić, kazala je da će se izmenjeni Poslovnik primenjivati već od narednog zasedanja Skupštine.

"Razlog za donošenje ovakve odluke je, nažalost, nedolično ponašanje poslanika u holu i u sali Skupštine u poslednje vreme, i što se pokazalo da postojeće odredbe u Poslovniku nisu pokrivale sve moguće situacije koje su se javljale u praksi", pojasnila je Laličić.

Zato se, kako je rekla, pribeglo izmenama i dopunama koje su bile nužne, a tiču se održavanja reda na sednici Skupštine i radnih tela.

“I ne samo na održavanje reda u sali Skupštine, nego i u holovima i svim drugim prostorijama u zgradi parlamenta“, istakla je Laličić.

Prema njenim rečima, predviđene su, pored opomena, i mere udaljenja, kao i novčane kazne, koje su različite u različitim situacijama, i kreću se od deset do 50 odsto od plate poslanika.

Predviđeno je da se poslanik kojem je izrečena opomena kažnjava sa deset odsto, a onaj kome su tokom iste sednice izrečene dve opomene sa 20 odsto od plate.

Poslanik kome je oduzeta reč biće kažnjen novčanom kaznom u visini od 40 odsto poslaničke plate.

Najvišom novčanom kaznom od 50 odsto plate biće kažnjen poslanik kojem je izrečena mera udaljena sa sednice.

"Rigorozne su kazne, pokrivene su sve moguće situacije i nadamo se da će to delovati stimulativno na ponašanje poslanika“, kazala je Laličić.

Kako je pojasnila, Odluka o izmenama i dopunama Poslovnika stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom listu Crne Gore, i biće je moguće primeniti već na narednom zasedanju Skupštine.

Kurir.rs/CDM Foto: Youtube/Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Ekskluzivno! Kako naprednjaci planiraju da pokradu izbore u Beogradu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track