(VIDEO) UŠĆE BOJANE SVE MANJE I MANJE: Dubina vode svega 20 centimetara, ceo ekosistem ugrožen
Foto: Čitalac Vijesti

PRVI PUT OD 1882. GODINE

(VIDEO) UŠĆE BOJANE SVE MANJE I MANJE: Dubina vode svega 20 centimetara, ceo ekosistem ugrožen

Crna Gora -

Strahovanja bojanskih ribara iz Ulcinja da barkama neće moći u lov na more preko ušća desnog rukavca reke Bojane, ostvarena su pre nekoliko dana jer se sada gotovo može preskočiti sa jedne na drugu obalu Bojane.

To potvrđuju i fotografije na kojima se vidi kako ribari vuku barku preko ušća zbog toga što dubina vode u tom delu iznosi svega 15 do 20 centimetara.

Do pre 20 dana ribari su barkama mogli na more uz desnu stranu rukavca gde je imalo dubine za gaz.

foto: Čitalac Vijesti

Slabiji dotok vode iz Drima, vremenske neprilike i nebriga države katastrofalno su se odrazili na širinu i dubinu ušća što može imati kobne posledice po ceo ekosistem.

Brojni apeli ribara i ekologa da se u rešavanje problema hitno uključe nadležne opštinske i državne strukture, nisu urodile plodom baš kao ni upozorenja prof. dr Save Petkovića od pre tri godine da bi zatvaranje ušća moglo ugroziti čak i ustavni status Crne Gore.

Profesor Petković je istakao da osim ogromnog značaja za razvoj turizma, šira okolina ušća Bojane ima izuzetan značaj i sa aspekta očuvanja jedinstvenog ekosistema u Evropi.

On je tada naveo je da se u studiji "Regionalni park delta Bojane" konstatuje da je ta delta najvažnija prirodna močvara na istočnom Mediteranu koja se odlikuje neobično raznolikim kompleksom jedinstvenih i ugroženih prirodnih i kulturnih pejzaža, staništa i vrsta.

"Ne zaštiti li se taj prostor, ozbiljno bi se ugrozio ustavni status Crne Gore i njena međunarodna reputacija kao turističke zemlje i ekološke države", navodi se u delu dokumenta koji je citirao Petković.

Kurir.rs/Vijesti.me (Samir Adrović) Foto: Čitalac Vijesti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track