IZ FRANCUSKE DO CG NA BICIKLAMA: Ova porodica željna je avanture, a pedale preko pola sveta okreću i klinci
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

NIJE IM TEŠKO

IZ FRANCUSKE DO CG NA BICIKLAMA: Ova porodica željna je avanture, a pedale preko pola sveta okreću i klinci

Crna Gora -

Crnu Goru veliki broj turista iz Francuske, ali je porodica Pikard – Padova koja stiže iz malog planinskog sela Le Vinju, nedaleko od italijanske granice, umnognome specifična.

Otac Siril, majka Kolin osmogodišnja Žuli i godinu dana stariji Prosper otisnuli su se u pravu porodičnu avanturu – od Francuske pa sve do Crne Gore stigli su na biciklima, usput spavajući pod vedrim nebom.

Odvažna družina svoje putovanje počela je pre dva meseca kada su preko Italije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine konačno došli u Crnu Goru, gde ostaju do oktobra.

Neverovatne dogodovštine prate ih na svakom koraku, ali je upoznavanje zemalja, ljudi i kultura neopisivo iskustvo, što je jedan od glavnih razloga ove pustolovine.

“Bicikle smo birali zato što su lako dostupne, tačnije imamo ih odavno i često ih korstimo, nije skupo putovati na ovaj način. Sa decom smo putovali već dva puta, ali to su bila kraća putovanja od deset dana u Francuskoj, da bi ih testirali. Prvi put Žuli je imala pet godina. Ne bih rekla da je ovako nešto često u Francuskoj, jer kada se odlučite na putovanje biciklom morate voleti taj trud, i prihvatiti činjenicu da možda nećete videti tuš par dana, i da ćete spavati na otvorenom. Nije često, ali mislim da je manje iznenađujuće nego ovde. Sretali smo ljude koji nisu mogli da shvate i pitali su nas šta nas je to nateralo na toliki put biciklima”, kroz smijeh priča Kolin, koja je inače instruktor skijanja.

Svako na svom dvotočkašu, na leđima potrebne stvari, šatori, vreće za spavanje, suđe za spremanje hrane, alat za popravke bicikla…

Potrepštine su koje moraju imati da bi sve funkcionisalo kako treba. Iako možda izgledaju haotično kažu da je čitavo putovanje organizovano do najsitinijih detalja, posebno jer sa njima putuju deca.

“Moramo da znamo koliko dana imamo hrane i vode, jer se dešava da smo u divljini i da supermarketa nema u blizini, dobro čitati mapu, organizovani smo po svim poljima. U početku sa klincima je bilo teško, ali sada je drugačije, jedva čekaju, navikli su na biciklizam i taj način života”, dodaje Kolin.

(Kurir.rs/ Dnevne novine)

Foto: Profimedia/ Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track