PACKE EVROPSKOG SUDA ZA LJUDSKA PRAVA CRNOJ GORI: Istraga o brodolomu u kome su poginuli Romi neopravdano dugačka!
Foto: Wikipedia

pravda

PACKE EVROPSKOG SUDA ZA LJUDSKA PRAVA CRNOJ GORI: Istraga o brodolomu u kome su poginuli Romi neopravdano dugačka!

Crna Gora -

Evropski sud za ljudska prava odlučio je danas da je krivična istraga nestanka Roma posle nesreće na Jadranskom moru bila neefikasna zbog dužine trajanja procedura, za koje Vlada Crne Gore nije dala odgovarajuće obrazloženje.

U presudi po tužbi Roma, državljana Srbije, protiv Crne Gore navodi se da crnogorske vlasti nisu uspele da sprovedu brzu i efikasnu istragu smrti ili nestanka rođaka podnosioca tužbe, saopštio je Savet Evrope.

Oni su bili u grupi od oko 70 Roma koji su se u avgustu 1999. ukrcali na brod u Crnoj Gori s namerom da dođu do Italije, ali je brod potonuo posle nekoliko sati zbog velikog broja putnika. Samo jedna osoba je preživela nesreću, a nađeno je 35 tela.

Pošto je slučaj prebačen sa suda u Baru na Visoki sud u Podgorici 2004, pokrenuta je nova zvanična istraga i 2006. podignuta optužnica protiv osam osoba.

Visoki sud je 2014. oslobodio sve optužene zbog nedostatka dokaza, na šta je tužilaštvo uložilo žalbu.

Sudsko veće Evropskog suda za ljudska prava jednoglasno je danas donelo presudu da je prekršen drugi član Evropske konvencije o ljudskim pravima, koji se odnosi na pravo na život.

Tužbu je podnelo 13 Roma, ali je sud doneo presudu samo za jednu osobu, koja je jedina na vreme odgovorila na zahteve suda.

"Sud je zaključio da Vlada nije uspela da opravda dužinu krivičnih procedura, koje su trajale više od 10 godina i sedam meseci posle podizanja nove optužnice 2006", navodi se u presudi.

Protok vremena je, ocenilo je sudsko veće, negativno uticalo na količinu i kvalitet dokaza.

Kurir.rs/Beta

Foto: Wikipedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track