STRANCI BEZ LICENCI OPERIŠU PO CRNOJ GORI: U Lekarskoj komori upozoravaju pacijente na veliku opasnost
Foto: Profimedia

opasno

STRANCI BEZ LICENCI OPERIŠU PO CRNOJ GORI: U Lekarskoj komori upozoravaju pacijente na veliku opasnost

Crna Gora -

Predsednik Lekarske komore Crne Gore Aleksandar Mugoša upozorio je da zbog blokade tog tela u Crnoj Gori radi veliki broj lekara iz drugih zemalja, čije licence nisu proveravane.

"Rad lekarske komore je osam meseci blokiran. U Crnoj Gori ordinira veliki broj lekara, koji nisu provereni i ne poseduju licencu. Na taj način grubo se krši Zakon o zdravstvenoj zaštiti, a naša država i naši građani dovode u potencijalno ogromnu opasnost," rekao je on.

Prema nezvaničnim saznanjima "Vijesti", trocifren broj lekara iz inostranstva godišnje dođe u crnogorske zdravstvene ustanove, uključujući i privatne, kako bi operisali ili pregledali pacijente.

Deo njih, koji prvi put ove godine dolazi, nije mogao da dobije privremenu licencu od Komore, koja je uslov za pružanje zdravstvenih usluga crnogorskim pacijentima.

Jedan od lekara, koji je bez privremene licence operisao u Crnoj Gori, je i čuveni italijanski kardiohirurg Alesandro Đamberti. Zakon o zdravstvenoj zaštiti propisuje da komora izdaje licencu za rad, kao i privremenu licencu za rad zdravstvenim radnicima strancima. Komora privremenu licencu izdaje najduže na period od jedne godine, a ona je dokaz da lekar ima kvalifikacije za taj posao.

Ministarstvo zdravlja nije dalo saglasnost na izbor Mugoše, pa on nije mogao da se upiše u registar Privrednog suda kao ovlašćeno lice strukovnog udruženja.

Komora je pre sedam meseci pokrenula Upravni spor zbog ovakve odluke Ministarstva, ali Upravni sud još nije odlučio.

Mugoša podseća da početkom 2018. ističu licence i crnogorskim lekarima, jer po novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti one moraju biti obnovljene do kraja ove godine.

“Vijesti” su prošle nedelje pitale ministra zdravlja Kenana Hrapovića da li planiraju da reše situaciju i postignu dogovor sa Lekarskom komorom, s obzirom na činjenicu da će svim lekarima u decembru da isteknu licence za rad. On je odgovorio da su neki predstavnici Lekarske komore tužili Ministarstvo i da je postupak pred nadležnim sudskim organima, i da čekaju rasplet. Ministar tvrdi da razmišljaju dugoročno i da su spremni da odreaguju u skladu sa zakonima i kada je u pitanju izdavanje licenci.

(Kurir.rs/Vijesti.me/A.Komatina)

Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track