(FOTO) ODRŽANA POVORKA PONOSA U PODGORICI: Oko 300 učesnika prošetalo bez problema
Foto: EPA

crnogorski prajd

(FOTO) ODRŽANA POVORKA PONOSA U PODGORICI: Oko 300 učesnika prošetalo bez problema

Crna Gora -

U Podgorici je danas održana 5. Povorka ponosa "Montenegro Prajd 2017", a sve je proteklo mirno, bez incidenata.

Učesnici Povorke ponosa, kojih je prema proceni policije bilo oko 300, imali su polučasovni šetnju Njegoševom, Ulicom slobode i Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog.

Pod sloganom "Čojstvom protiv nasilja", manifestacija je trajala od 12 do 14 časova, a organizatori su poručili da im je cilj borba protiv svakog oblika nasilja.

"Iako smo sve vidljiviji, nasilja je sve više", poručili su organizatori, koji očekuju usvajanje novih zakonskih rešenja, a tužilastvo i sudstvo da napade tretiraju kao zločine iz mržnje.

Prema navodima medija, u povorci su bili i mnogi roditelji LGBT osoba, kao i ambasadorka SAD u Crnoj Gori Margaret En Uehara, ambasadorka Velike Britanije Alison Kemp, šef Delegacije EU Aivo Orav, zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković.

Policija je u saopštenju dostavljenom Tanjugu navela da su preventivne policijske aktivnosti doprinele da ovaj skup prođe u mirnoj atmosferi, shodno planu organizatora.

Ove godine je na obezbeđenju Povorke ponosa bio angažovan manji broj policijskih službenika nego prošle i prethodnih godina. Angažovan je, međutim, optimalni broj policijskih službenika koji je mogao da odgovori na policijske zadatke da se ukazala bilo kakva potreba za intervencijom, navedeno je u saopštenju.

Organizator Povorke ponosa je NVO "Kvir Montenegro".

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prvi poljubac na Prajdu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track