(VIDEO) LIDERI CRNOGORSKE OPOZICIJE POSTIGLI DOGOVOR: Bojkot parlamenta do ispunjenja naših uslova
Foto: Vijesti.me/ Savo Prelević, Foto: Vijesti.me/ Savo Prelević

SASTANAK U SEDIŠTU DEMOKRATA

(VIDEO) LIDERI CRNOGORSKE OPOZICIJE POSTIGLI DOGOVOR: Bojkot parlamenta do ispunjenja naših uslova

Crna Gora -

Predstavnici građanske opozicije u Crnoj Gori potvrđuju zajednički stav – bojkot Parlamenta do ispunjenja dobro poznatih uslova opozicije (novi izbori, uslovi i termin za njihovo održavanje), navodi se u zajedničkom saopštenju.

Posebno se apostrofira stav Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori da se bez hitnog usvajanja preporuka OEBS kroz izmenu izbornih zakona „može stvoriti tlo za osporavanje rezultata tih izbora“. To jasno ukazuje na dubinu političke krize i sadašnji nedostatak preduslova za održavanje izbora u skladu sa demokratskim standardima, smatraju lideri pet opozicionih stranaka.

"Iz svega proizlazi nesumnjiva odgovornost vlasti da prihvati prethodno navedene uslove opozicije, čime bi se stvorile osnovne pretpostavke za rezrešenje dramatične političke krize u kojoj se Crna Gora nalazi već duži vremenski period. Odlaganjem razrešenja političke krize, vlast na sebe preuzima punu odgovornost za njeno dalje produbljivanje i neizvesnost u koju trajuća kriza vodi", navodi se u saopštenju.

Povratak u Parlament, bez prihvatanja uslova opozicije, bio bi čin kojim se potkopavaju rezultati bojkota i pruža pomoć DPS-u, u trenutku stvaranja uslova za ispunjavanje opozicionih zahteva kroz uključivanje međunarodne zajednice u rešavanje krize, zaključak je sa sastanka lidera opozicije.

Predsednik Demokrata Aleksa Bečić kazao je da je sastanak bio produktivan.

"Zaključili smo da se bojkot pokazao kao korisno sredstvo", rekao je posle sastanka Bečić.

On je kazao, između ostalog, da tema sastanka nisu bili predlozi Demokratskog fronta.

foto: Vijesti.me/ Savo Prelević

Na pitanje zašto na sastanku nije bilo predstavnika DF i Ujedinjene Crne Gore, Bečić je između ostalog kazao da je među razlozima to što postoje određene razlike i relacije.

Na pitanje kako komentarišu stav Vlade da žele samo pričati o novim izborima u institucijama sistema, Bečić je kazao da je stav građanske opozicije jasan.

Osim Alekse Bečića, sastanku su prisustvovali lideri Demosa Miodrag Lekić, SDP Ranko Krivokapić, SNP Vladimir Joković i URA Dritan Abazović.

Sastanak je usledio posle prošlonedeljnih sastanaka sa predstavnicima EU i SAD, koji su poručili da se politička kriza mora rešavati u institucijama.

Na sastanak nisu pozvani lider Ujedinjene Goran Danilović i Demokratskog fronta.

Kurir.rs/ Vijesti.me

Foto: Vijesti.me/ Savo Prelević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track