(FOTO) BIOGRADSKO JEZERO PRESUŠILO: Dubina svega 6 metara!
Foto: Twitter/@bobolalovic

EKSTREMNA SUŠA

(FOTO) BIOGRADSKO JEZERO PRESUŠILO: Dubina svega 6 metara!

Crna Gora -

Meštane i turiste poslednjih meseci zabrinjava to što je gornji deo Biogradskog jezera potpuno presušio, zbog ekstremne suše. Dubina bisera severa Crne Gore je prepolovljena i iznosi svega šest metara, ali se u NP Biogradska gora nadaju da će kiše i sneg doprineti da se poveća vodostaj ovog jezera.

Prošlog meseca na društvenim mrežama mogle su se videti brojne fotografije koje svedoče o smanjenom vodostaju jezera.

Direktor NP Biogradska gora Saša Jeknić navodi da je stanje bilo mnogo gore ranijih godina i da se nada da će padavine učiniti da se jezero vrati u normalu.

“Glavni izvor “napajanja” vodom u jezeru je upravo sneg sa Bjelasice. Inače nije problem bio samo kod Skadarskog jezera. Nivo vode se značajno smanjio i u Crnom jezeru i Skadarskom jezeru. Svuda je bio isti problem, upravo zbog sušne godine, a svi smo bili i svedoci šta se desilo sa ušćem Ade Bojane”, dodaje on, napominjući da je prosečna dubina jezera 12 metara, ali da je sada nažalost prepolovljena.

Odumiranje jezera brine i stručnjake. Hidrolog Darko Novaković priznaje da je ova godina definitivno bila hidrološki loša, a boji se da će do presušivanja jezera sve češće dolaziti.

“Ovo zahteva ozbiljna istraživanja, a na tome se bojim se ne radi. Padalo je jako malo kiše i snega, što je uzelo danak, a tu je i problematično oticanje jezera prema reci Jezerštici”, ističe.

Međutim, Jeknić uverava da presušivanje jezera nije uticalo na turističku sezonu.

“Sezonom smo jako zadovoljni, a inače trajala je do 1. oktobra. Ostale su još neke manje grupe turista i ovo definitivno nije uticalo na odziv turista koji dolaze da vide prelepu prirodu Biogradske gore”, zaključuje on.

Kurir.rs/CDM (S. Bošković) Foto: Twitter/@bobolalovic

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! U Srbiji drastično raste broj obolelih od virusa !

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track