I U CRNOJ GORI STREPE OD MALIH BOGINJA: Vakcinacija obavezna, domovi zdravlja u pripravnosti
Foto: Profimedia

EPIDEMIJA PRETI REGIONU

I U CRNOJ GORI STREPE OD MALIH BOGINJA: Vakcinacija obavezna, domovi zdravlja u pripravnosti

Crna Gora -

Iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore kažu da epidemija malih boginja preti da zahvati i tu zemlju i da beleže vakcinaciju sve mlađe dece, što do sada nije bilo zabeleženo.

Nakon što je epidemija morbila ili malih boginja odnela jedan dečji život na Kosovu, Institut je izdao upustva o sprovođenju revizije vakcinalnih kartona sve dece.

Kako navode, postoji opasnost od međunarodnog širenja morbila, odnosno malih boginja i kroz takozvani sistem nadzora obavešteni su svi domovi zdravlja u Crnoj Gori.

Mada je Crna Gora jedina država u regionu koja je zbog visokih stopa imunizacija i visokog nivoa kolektivnog imuniteta iz ranijih godina bila pošteđena epidemijskog javljanja zaraznih bolesti, kao što su male boginje ili morbile, iz Instituta apeluju na opreznost.

Roditeljima iz Instituta posebno upućuju apel da obavezno vakcinišu svoju decu na vreme.

“Molimo roditelje da se bezbrižno igraju sa svojom decom, a ne sa zdravljem svoje dece, te da ih povedu kod izabranog pedijatra i na vreme zaštite njihovo zdravlje”, navodi se u upustvu Instituta.

To što u Crnoj Gori nije bilo slučajeva nekih zaraznih bolesti (posebno morbila) iz Instituta kažu da je učinilo da zaboravimo njihovu opasnost i razarajuću moć što je dovelo do razvoja pogrešnog uverenja da uzročnika zaraznih bolesti više nema te da nam vakcine, kao najbitnija zdravstvena intervencija u istoriji čovečanstva, više nisu potrebne.

"Epidemija malih boginja (morbila) sa Kosova već se proširila na Makedoniju gde je u skopskoj opštini Gazi Baba registrovano 14 obolelih (13 hospitalizovano), pri čemu je izvor infekcije osoba iz kosovske opštine Lipljan. Na Kosovu ima, prema poslednjim podacima, 164 obolelih, a uzrok epidemije je isključivo pad broja vakcinisane dece”, upozoravaju iz Instituta.

Kako ističu u 21. veku svaka smrt od zarazne bolesti koja se može sprečiti vakcinacijom u našoj zemlji bila bi ravna katastrofi.

Iz Instituta napominju da se nipošto ne smeju dovoditi u vezu male boginje (morbile) sa varičelom – "vodenim boginjama", "vodenim kozicama" ili "ovčijim boginjama".

"Iako ove dve zarazne bolesti imaju slične epidemiološke karakteristike – način prenosa, širenja i donekle laicima slične manifestacije, njihove posledice su u mnogo čemu različite. Dok varičela (protiv koje se kod nas deca ne vakcinišu i koja je kod nas česta) kod najvećeg broja obolelih ne izaziva komplikacije niti posledice, morbili itekako mogu imati teške komplikacije najčešće u vidu upala pluća i mozga sa najtežim posledicama, a to su smrtni ishodi”, navode iz Instituta.

Male boginje su pre uvođenja vakcina u upotrebu bile odgovorne za preko 2 i po miliona smrtnih slučajeva dece širom sveta godišnje. Danas, kada se sprovodi sistematska vakcinacija protiv njih širom sveta, procenjuje se da od morbila godišnje umre više od 134.000 dece koja nisu vakcinisana – što predstavlja 367 smrtnih slučajeva svakog dana ili 15 smrtnih slučajeva svakog sata.

Kurir.rs/CDM (S.Bošković) Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track