TRAŽI POMILOVANJE: Poljak koji je izazvao požar kraj Bara čekaće kraj suđenja u domovini
Foto: Facebook Printscreen

Nije hteo

TRAŽI POMILOVANJE: Poljak koji je izazvao požar kraj Bara čekaće kraj suđenja u domovini

Crna Gora -

Jedan Poljak koji je avgusta nehotice izazvao veliki požar šume blizu Bara, u Crnoj Gori, vraća se ovog vikenda u Poljsku da sačeka nastavak sudjenja u Podgorici, javljaju poljski mediji.

Crnogorski sud je danas sledeće ročište zakazao za 6. decembar jer se čeka zvanični prevod telefonskog razgovora spasilaca s 27-godišnjim Poljakom Davidom Šidlom koji tvrdi da su baš spasioci zahtevali od njega da zapali "signalnu vatru" kako bi ga našli kada se izgubio, a ta vatra se pretvorila u požar.

Taj poljski izviđač koji je u Crnu Goru došao na kampovanje izviđača Poljske katoličke crkve izgubio se kraj Šušnja kod Bara.

Njegova signalna vatra da ga spasioci nađu pretvorila se u dramatičan požar i štetu procenjenu na tri miliona evra a posto su ga primetila dvojica lokalnih lovaca policija ga je uhapsila i prve tri noći proveo je u pritvoru u Baru, a zatim optužen da je izazvao požar, prebačen u Podgoricu.

U nedelju 23. oktobra pušten je iz zatvora uz kauciju od 10.000 evra koje je uspeo da prikupi njegov otac pošto je David 3. oktobra poslao očajničko pismo poljskom predsedniku Andžeju Dudi da nekako pomogne da "izađe iz neljudskih uslova crnogorskog zatvora" gde je ćeliju "delio sa ubicom i silovateljem".

"Od žrtve koja spasava vlastiti život, postao sam kriminalac, terorista, piroman. Otrgnut od svoje zemlje, porodice, bliskih i crkve. Zatvoren. Osuđen bez presude", napisao je tada Šidlo poljskom predsedniku.

Čim je pre tri dana izašao iz zatvora, Šidlo se izvinio Crnoj Gori i Crnogorcima, posebno žiteljima Bara za strah, dramu, štetu od požara koji je nehotice izazvao.

"Želim sve vas u Crnoj Gori i posebno žitelje Bara da zamolim za oproštaj za taj moj zlosrećni izlet i toga što se te noći desilo. To nije bilo namerno ni s predumišljajem. Izvinite što sam vas izložio takvoj opasnosti. Nadam se da ćete mi vremenom oprostiti a da će vreme zaceliti vaše rane", kazao je Šidlo.

Posebno je zahvalio spasiocima, vatrogascima, lovcima, svima koji su se uključili u njegovo spasavanje, a zamolio i za oproštaj ako su Crnogorce uvredile neke njegove reči u medijima istrgnute iz konteksta.

"To je moglo nekog da uvredi i iznervira, pričali su da sam nepravedno optužen da su prema meni postupali loše. Nije istina. Ovde se sve odvija u skladu sa crnogorskim zakonima", kazao je Šidlo.

Njegova sestra Darja je danas rekla poljskom listu "Gazeta viborča" da se porodica nadala da će danas sud doneti presudu i da će njen brat moći da se vrati definitivno u Poljsku.

Poljaku za izazivanje požara preti do četiri godine zatvora.

(Kurir.rs/Beta)

(Foto: Facebook Printscreen)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Evo kada će se Zoran Marjanović venčati sa ljubavnicom u CZ-u!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track