NESTALE STOTINE HILJADA EVRA: Uhapšeni crnogorski i makedonski državljani prali novac preko 23 kompanije
Foto: Vijesti.me/Filip Roganović

OJADILI BUDŽET CRNE GORE

NESTALE STOTINE HILJADA EVRA: Uhapšeni crnogorski i makedonski državljani prali novac preko 23 kompanije

Crna Gora -

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) Crne Gore sumnjiči 16 crnogorskih i makedonskih državljana da su prali novac i da su, koristeći 23 kompanije, oštetili budžet Crne Gore za više stotina hiljada evra.

Uhapšeni su najčešće koristili građevinske kompanije, u kojima su neki od njih vlasnici. Iz SDT-a i policije juče su saopštili da uhapšene sumnjiče da su osnovali preko 20 preduzeća u Crnoj Gori, preko kojih su izdavali fiktivne fakture za neizvršene usluge, robu i radove.

"Pa su na taj način sa računa pravnih lica neosnovano podigli više miliona evra, čime je pričinjena šteta budžetu Crne Gore u iznosu od više stotina hiljada evra", saopšteno je iz SDT.

Iz policije su saopštili da su uhapšeni crnogorski državljani Dragan Savić (60), S. D. (42), V. K. (43), Milorad Lalević (55), Radovan Bulatović (48), S. Ć. (52), D. V. (41), A. M. (65), Slobodan Ukropina (55), S. V. (35), I. Ž. (36) i državljani Makedonije Grujica Jovanovski (46), Z. C. (39), D. A. (32), V. Č. (30) i Elizabeta Stojanovska (43). Sumnjiče ih da su na organizovan način počinili krivična dela utaja poreza i doprinosa i pranje novca.

"Službenici Specijalnog policijskog odeljenja dobili su obaveštenje o sumnjivoj transakciji od Uprave za sprečavanje pranje novca i finansiranja terorizma. Po nalogu SDT sprovedene su neophodne policijske mere i radnje, na osnovu kojih je Viši sud u Podgorici doneo naredbu za pretresanje više lica. Naredba je sprovedena u saradnji sa službenicima Sektora kriminalističke policije CB Podgorica, CB Budva i CB Nikšić i u koordiniranoj akciji izvršeno je više pretresa, posle kojih su državljani Crne Gore i Makedonije lišeni slobode", saopšteno je iz SDT.

Hapšenja te organizovane grupe počela su pre tri dana, a inspektori su juče lisice stavili devetorici osumnjičenih.

Bulatovićev advokat Srđan Lješković kaže da je tužiteljka Lidija Mitrović istragu označila tajnom i da ne može da govori o detaljima.

"Moj branjenik negirao je izvršenje oba krivična dela za koja ga terete", kazao je on.

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto: Vijesti.me/Filip Roganović

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

"Rajski papiri" otkrivaju paklene zavere! Svetski mocnici, ali i jedan srpski ministar preselili bogatstvo u ofšor zemlje!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track